Profile Graduation work
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Ik ben geïnteresseerd in de ingewikkelde en gecompliceerde beweegredenen van mensen. Personages met een sterk psychologisch onderliggend conflict staan centraal in mijn films. Daarnaast vloeien ze deels voort uit een autobiografische belevenis. De zoektocht naar de essentie en antwoorden op innerlijke vragen en conflicten van mensen is een leidraad in mijn makerschap. Ik geloof dat de fictieve realiteit en illusie van film een antwoord kunnen zijn op het onbegrip dat wij vaak over ons eigen leven hebben. Zowel in documentaire als in fictie, focus ik op intieme verhalen die tegenover grote thema’s staan. Zoals in de documentaire Niemands Nummer 1 waarin jonge wezen het verlies van hun ouders moeten verwerken terwijl zij ook verantwoordelijk worden gesteld voor alle financiële en praktische zaken. Ik onderzoek hierbij zowel de visuele als mijn persoonlijke verbintenis met het onderwerp aan de andere kant van de lens.

Film is het medium dat het dichtst bij onze eigen beleving van realiteit staat. Dit stelt ons in staat een realiteit, die we anders nooit met elkaar zouden kunnen delen, te tonen. Toch is het een geconstrueerde werkelijkheid. Mijn fascinatie ligt bij de verhouding tussen beeld en verhaal; dus niet alleen wát er te zien is, maar ook hoe het door dat beeld wordt gezien. Dit is volgens mij dé manier om gevoel te vertalen naar beeld. Zonder dit gegeven zouden we hier niet in deze mate toe in staat zijn. Waar intonatie belangrijk is bij het voorlezen van een boek, is voor mij de beweging en verhouding van de camera dat voor film.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

In toekomstige projecten wil ik afwisselen tussen het maken van documentaire en fictie. Dat wil ik doen door mij in de aankomende jaren door te ontwikkelen binnen cinematografie, door bijvoorbeeld een verdiepende masteropleiding te doen (wellicht in het buitenland) en veel mee te werken op sets. Over vijf jaar hoop ik voor verschillende projecten te draaien, maar ook eigen projecten op te zetten, zoals een langere documentaire of een fictiefilm. Ik hoop de ontdekkingstocht naar film verder door te zetten om hierin mijn creativiteit te kunnen blijven uiten.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Ik heb geleerd om met een kritische blik naar mijn werk en het proces daarvan te kijken. Ik heb geleerd het proces te waarderen en de groei die ik doormaak te analyseren en als waardevol te zien. Eerst had ik alleen oog voor de kwaliteit van het eindresultaat en de mening die anderen daarover vormden. Nu kan ik dat meer loslaten en mijzelf die bevestiging bieden. Toch ben en blijf ik mijn grootste criticus.

Het intensief bezig zijn met filmmaken heeft mij geprikkeld om mezelf te ontdekken en om erachter te komen wat ik écht wil maken. Door soms voor een blok gezet te worden word je gedwongen de confrontatie met jezelf aan te gaan.