Film, video
Onderzoek
Film: Documentaire
Gezondheid en welzijn
Sociale veiligheid

Niemands Nummer 1

Pippi Dijkstra Wim Brouwers
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Hoe groei je op zonder ouders?

Opgroeien zonder ouders, kun je je dat voorstellen? Er zijn veel jonge nabestaanden die tussen wal en schip vallen omdat zij volgens de wet als volwassenen worden gezien wanneer ze 18 jaar zijn. Zo kun je zonder pardon je huis uit worden gezet, moet je niet alleen je eigen maar ook de financiële zaken van je ouders regelen, je studie zien te halen en dat terwijl je midden in een rouwproces zit. Ook relaties met school, vrienden en familie veranderen. Want wie gaat je de weg wijzen? Wie vraag je om hulp? Hoe vind je een weg in het leven, wanneer je niemands onvoorwaardelijke nummer 1 meer bent?

In deze persoonlijke documentaire van 30 - 40 minuten nemen afstudeerders Pippi Dijkstra en Wim Brouwers je mee in de levens van Nadja (21), Amber (21) en Faith (20). We zien hoe ze een weg zoeken in hun leven, terwijl ze moeten opgroeien zonder hun onvoorwaardelijke thuis: ouders. Hoe ziet hun leven eruit? Waar lopen ze tegenaan? En hoe zorgen zij er voor dat de wereld weer aan hun voeten ligt?

Achtergrond

Weeshuizen zijn sinds de jaren 50 langzaam uit het straatbeeld verdwenen, maar nog steeds zijn er zo’n 34.000 wezen en half-wezen in Nederland van 0-18 jaar. Een groot deel van hen wordt opgevangen door pleegzorg of Bureau Jeugdzorg. Na hun 16e levensjaar hebben wezen geen recht meer op een wezenuitkering*. Daarna sta je er als jonge nabestaande alleen voor. Je kunt zonder pardon je huis uit worden gezet, financiële zaken van je ouders op orde stellen, en je staat daarbij misschien midden in een studie. Je verliest niet alleen je ouders, maar ook je veilige basis.

Volgens de overheid gebeurt dit incidenteel, waardoor er maar weinig maatwerk is voor jonge nabestaanden. Er is inmiddels wél politieke aandacht. Op 17 november 2020 werd er een motie in de Tweede Kamer aangenomen: er komt een commissie die toezicht houdt op wooncorporaties en uiteindelijk moet het voor meer menselijke maat zorgen voor weeskinderen. Het duurt echter lang voordat er concrete oplossingen worden toegepast. In april 2021 verscheen er een artikel in Brabants Dagblad over het onderwerp weeskinderen en de documentaire. Naar aanleiding van dit artikel werden er opnieuw vragen gesteld in de Tweede Kamer
* Als kind heb je recht op een wezenuitkering wanneer beide ouders zijn overleden. De laatst overledene ouder moet dan wel verzekerd zijn voor de Algemene Nabestaanden Wet (Anw). Wanneer een kind 16 wordt, stopt de uitkering en heeft hij of zij daar alleen onder extra voorwaarden nog recht op tot hun 21e. Bron: Rijksoverheid. 

Op dit moment staan er nog een aantal draaidagen gepland met Faith, Amber en Nadja. Ook zijn we druk bezig met de montage van de documentaire. Naar verwachting kun je Niemands Nummer 1 in het najaar van 2021 zien bij Van 't Lindenhout Museum in Nijmegen. Verdere vertoningen zijn via de website van Niemands Nummer 1 te vinden. Tot dan!
Crew

Research & Productie Pippi Dijkstra   |   Regie Pippi Dijkstra, Wim Brouwers   |   Director of Photography Wim Brouwers   |   2e camera Thom de Bie   |   Montage Josefien van Kooten   |   Muziek Pelle van Leeuwen   |   Kleurcorrectie Jordy Holtslag   |   Logo & titelanimaties Teun Kunen   |   Website & ontwerp Pippi Dijkstra   |   Reserach & Coaching Jojanneke van den Bosch   |   Begeleiding HKU Nina Spiering
Wil je meer weten over weeskinderen in Nederland? Check www.weeswijzer.org!