Profile Graduation work
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Sofie Aaldering (1998). Binnen mijn projecten staan materialen en ambacht centraal. Ik heb een fascinatie voor materiaal en materiaal bewerking. Het begon voornamelijk bij natuurlijke materialen zoals wol en raffia, maar dat is nu veel breder aangezien ik ook experimenteer met glasvezel en tule. Het herwaarderen van materiaal, het laten zien hoe mooi het kan zijn en het uiterlijk van materiaal zo te veranderen dat je de oorspronkelijke vorm niet terug ziet (vervreemden) is mijn passie. Als fashion designer merk ik dat materialiteit ondergewaardeerd wordt. Tegenwoordig is het grote, snelle plaatje belangrijker dan het materiaal en proces. Hiermee leveren de stukken een deel verhaal en beleving in. Materialiteit terugbrengen binnen deze disciplines is iets dat ik wil nastreven. Ik maak collecties die bestaan uit arbeidsintensieve onderdelen om het lichaam heen en sinds kort ook stukken (zoals een textiel sculptuur) waar materiaal en materiaalbewerkingen centraal staan. Ik wil dat mijn werk verwondering bij de kijker laat ontstaan: waar kijk ik naar en van welk materiaal is het? Met mijn projecten wil ik dat de liefde die ik heb voor materialen bij je binnenkomt als kijker en je inspireert om met een andere blik naar de materialen in de wereld te kijken.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Ik wil mijzelf door blijven ontwikkelen binnen materialiteit. Door materialen te blijven onderzoeken en breed te kijken naar materialiteit hoop ik materialen de aandacht te geven die ze verdienen, niet alleen van mij maar ook van anderen.
Over vijf jaar zou ik mijzelf wel een eigen bedrijf hebben op zien starten. Echter lijkt het mij ontzettend leerzaam om bij een ander bedrijf kennis en vaardigheden op te doen die mij kunnen ondersteunen in het eigenhandig maken van materialiteit. Alle mogelijkheden staan op het moment nog open.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

De afgelopen jaren is mijn zelfvertrouwen flink gestegen. Waar ik aan het begin nog wat twijfelde aan mezelf werd dat in de loop der jaren steeds minder. Ook ben ik erachter gekomen dat niet alles gelijk goed hoeft te zijn, soms is het juist goed als iets fout gaat. Hier kun je alleen maar van leren!
Daarnaast is mijn liefde voor materialiteit alleen maar gegroeid en is het nu met mij verbonden.


Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Talkies Magazine – December/Januari 2020 -2021
Nijntje, 65 jaar bron van inspiratie – Centraal museum Utrecht, Juni/September 2020
Talkies Magazine – Juni 2020
Currant magazine (online) – Februari 2020
Somewhere between desperate and divine – AG Utrecht, Januari 2020
Design scene (online) – Juni 2019
Expositie – Oscam Amsterdam, Mei 2019
Weekend – 22 Mei 2019