Profile Graduation work
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Elody Helena Emmen - social designer, print & textiel ontwerp

Sinds de dag dat ik kan praten ben ik gefascineerd door mensen en hun diepere lagen. Ik probeer achter hun persoonlijke ervaringen te komen en een open en veilige omgeving te bieden. Mijn gevoel voor textiel en prints en mijn achtergrond als fashion designer, combineer ik met deze unieke verhalen.

Naast textiel en print maak ik in mijn installaties ook gebruik van audio om verhalen zo compleet mogelijk over te brengen. Zo heb ik voor mijn afstudeerwerk mijn hart en intuïtie gevolgd en heb ik mensen geïnterviewd die beiden hun unieke gebeurtenissen vertellen. Dit zijn twee totaal verschillende verhalen. Ik laat hierin mijn brede range van interesse zien.
Deze verhalen zijn visueel gemaakt in grote koepels: een fijne plek waar je je in terug kunt trekken. Als ik gesprekken voer met iemand zie ik meteen vormen en textiel voor me.
 
Met mijn werk verbind ik mensen, door elkaars verhalen te verkennen. Het ontdekken van elkaars ervaringen voorkomt dat we oordelen en veroordelen op grond van elkaars aannames. Zou jij je niet ook iets vaker kwetsbaar op willen stellen? Open je oren en ogen.

Mijn droom is dat we onze muren beetje bij beetje af mogen breken.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Ik laat mezelf intuïtief meevoeren, ik geloof dat interessante mensen en projecten op mijn pad komen. Wat ik dus over 5 jaar aan het doen ben gaat wel iets zijn met waar ik nu mee afgestudeerd ben: sociale projecten en maatschappelijke thema's. Ik hoop dan in een mooi divers team van mensen te werken op projectbasis.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Ik ben door een tussenjaar binnen de HKU erachter gekomen wat mijn grootste passie is door de minor ‘Design for Social Change’ te volgen. Door deze minor viel alles op zijn plek, wat ik nog niet tegengekomen was op de afdeling Fashion Design. Ik heb hier leren samenwerken, contacten en onderzoeken doen door middel van verschillende onderzoekmethodes. Hier heb ik kennis gemaakt met de methode Frame Innovation.

Hiernaast heb ik geleerd dat als het oprecht en uit je hart komt het altijd goed zit eigenlijk, volg je eigen gevoel en vertrouw erop, je bent niet voor niks zover gekomen.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

EXPOSITIES EN SHOWS

2019 - MINOR ‘DESIGN FOR SOCIAL CHANGE’ - MINDWASTE - UTRECHT HKU X
https://www.sannevandeijl.nl/mindwaste

2019 - FASHION SHOW & EXHIBITION ‘CHRISPR-HUMAN’ EYE FILMFESTIVAL - AMSTERDAM
https://www.instagram.com/p/BwP8WWTAxDm/
https://www.facebook.com/hku.design/videos/2031043217199462

2018 - PROSPECTS EXPO AG - UTRECHT
h
ttps://ag.hku.nl/tentoonstelling/hku-fashion-design/

2017 - HET DEPOT EXPO - WAGENINGEN
https://vimeo.com/212760748

2016 -KINGS FASHION SHOW, KONING WILLEM 1 COLLEGE - DEN BOSCH
https://www.youtube.com/watch?v=GFO2ptlV2cw 1.56m mijn collectie