Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?
Mijn werk is te herkenen aan mijn speciale liefde voor fotografische beelden met een grafisch tintje. Ik werk het liefst met subjectieve beeldtaal, waarin kleuren, compositie, lijnen, vormen, structuren op een geraffineerde manier worden samengebracht, Ook de vervreemding van de werkelijkheid speelt een actieve rol, waardoor er een nieuwe kijk op beelden ontstaat. Maar ook mijn speciale liefde voor kleur en mijn zoektocht naar de juiste kleurencombinaties waarin vloeiende vormen en patronen zich bevinden in een complementaire kleurenspectra, waardoor mijn beelden een bepaalde eigenzinnigheid krijgen. Mijn grootste inspiratie is de wereld om mijn heen, met de mens in het bijzonder.
Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?
Door Tina Lenz een design antropoloog en docent aan de HKU, kwam ik in aanraking met het vak design antropologie. Tina leerde mij met behulp van generatieve en antropologische methoden mij meer te verdiepen in het dagelijkse leven van een zelfgekozen respondent, maar het ook te betrekken in mijn ontwerpproces. Om zo bestaande omstandigheden in kaart te brengen en de dagelijkse rituelen van mijn respondent te kunnen vergelijken met de mijne. Over vijf jaar hoop ik in deze richting verder te zijn en design en antropologie te kunnen verbinden door eigen ontwerpen. Ik hoop dan ook om na mijn studie maatschappelijke thema's aan de kaak te stellen met video, fotografie en podcast bijvoorbeeld bij een platvorm als VPRO Tegenlicht of Brandpunt.
Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?
Verbazing en vreugde gierde door mijn lichaam toen ik mijn mailtje vier jaar geleden opende waarin stond dat ik was toegelaten aan de HKU. Met totaal geen achtergrondkennis wandelde ik het gebouw binnen met nog geen idee wat er te wachten stond. Het heeft mij dan ook wat tijd en moeite gekost om van een rondzwaaiende kwast naar waterdichte concepten te gaan. En zoals velen onder ons ging ook mijn vier jaar kunstacademie niet zonder slag of stoot. In het tweede jaar werd ik ook keihard met mijn rondzwaaiende kwast op de feiten gedrukt door een dikke onvoldoende te halen voor mijn schouw. Waar ik het in eerste instantie tamelijk ook niet mee eens was, zelf dan ook nog maar een keer een blik werpen in het lokaal waar mijn werk zojuist met een onvoldoende was beoordeeld. En ook al wou ik het op dat moment nog niet toegeven, zag ik wel wat er misging. Er was geen samenhangend contrast in mijn werk, geen eigenheid, alsof het allemaal losstaande elementen waren met als conclusie dat ik als ontwerper nog geen eigen identiteit ontwikkelde en met een rondzwaaiende kwast dus eigenlijk maar een beetje rond fladderde.
Maar daar ontwikkelde zich achteraf wel de meest perfecte mislukking van mijn vier jaar kunstacademie, want vanuit dat punt ben ik meer eigenheid gaan zoeken in mijn werk en als ontwerper. Ik ging mijzelf vooral de vraag stellen waar ik het meest gelukkig van werd als ik begon met maken, zonder te veel om mij heen te kijken naar hoe andere het deden. Daar had ik namelijk nog best wel eens een handje van, jezelf continu vergelijken met andere en vergeten wat jou als ontwerpen uniek maakt. Als ik iets heb geleerd deze vier jaar is het dat het niet gaat om wat er van je verwacht wordt, maar dat je risico's durft te nemen, ook al sla je de plank volledig mis waardoor je hele kaartenhuis in elkaar valt en je daarna waarschijnlijk een week in een hoekje van je kamer zit te mopperen op jezelf. Het hoort er allemaal bij! Sterker nog, ik ben van mening dat juist die ellendige dieptepunten je zoveel meer brengen.
Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.
Geïnspireerd door Just Like The Movies
(2017) Expositie - Ondertiteld
Onderdeel van de groepstentoonstelling op HKU
Winnares van affiche wedstrijd ‘Reclaim the streets’
(2018) 3.sec.gallery(Breda) De Affiche Galerij (Den Haag)
(2019) Archive Live
Onderdeel van de groepstentoonstelling bij AG Utrecht