Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?
Om als performatieve kunstenaar een publiek te mogen raken met taboedoorbrekende onderwerpen. Om even het contrast te zijn in iemands wereld, degene die geen blad voor de mond neemt of even het brein openbreekt van de eenlijnige publiekparticipant. Dit fascineert me, ik heb als jonge muzikant al snel een hekel gekregen aan lof-woorden van mijn publiek omdat het me niet raakte. Een mooi liedje spelen was niet mijn weg en daarom ging ik me verdiepen in performance art en taboedoorbrekende kunst. Aangezien ik dit dagelijks in mijn eigen leven doe en erachter kwam dat ik weinig schaamte voel over ‘zwarte’ onderwerpen voel ik me als een vis in het water, spelend met het publiek. De vraag; hoe kun je het publiek raken, meenemen in de belevingswereld en hem/haar betrekken in de improvisaties van jou als kunstenaar? Houdt me enorm bezig, de vragen zijn het medium van mijn stukken en daarop gebaseerd maak ik een interdisciplinaire performance. De uitdaging is flexibel en creatief te blijven denken over ‘niet directe podiumvormen’. Hoe giet ik mijn op-het-moment-kunst in een kader? Hier focus ik me op. Tijdens deze zoektocht heb ik met mijn collectief een nieuwe stijl ontworpen: Realformance. De plek waar performatieve kaders en dagelijkse normen worden uitgedaagd en geëxposeerd in de openbare ruimte. Ik ben een intuïtieve performatieve kunstenaar waarbij klank en beweging de expressievorm is waarmee ik universeel kan communiceren met mijn publiek over de meest moeilijke, diepe onderwerpen. Het blijft voor mij altijd een zoektocht in hoever ik als artiest mijn persoonlijke leven bloot wil geven en in hoeverre niet.
Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?
Het is 2026, zojuist zijn de laatste handen gelegd aan mijn zelfontworpen, zelfvoorzienende en duurzame woning in de bergen van Noorwegen. Toen ik in 2021 afstudeerde op het Conservatorium te Utrecht, ben ik in een stroomversnelling terecht gekomen. Mijn nieuwe leerlijn Realformance werd opgepakt door verschillende hogescholen die er wel potentie in zagen. Door mijn baan bij het HKU, waarbij ik de leerlijn die ik vier jaar geleden heb mogen implementeren in het curriculum van Musician 3.0 en HKU-theater, heb ik een stuk land kunnen kopen in een onbekend plaatsje in het noorden van Noorwegen. Nu mijn woning af is kan ik eindelijk mijn leven hier gaan opbouwen. Meer ‘artist in resident’ doen en werken op mijn landgoed. Gelukkig is het HKU enorm gedigitaliseerd en dat maakt het ook mogelijk om de lessen en projectweken door te zetten. Ik reis veel voor mijn werk en werk tevens nog met mijn Realformance collectief, die onderhand drie opleidingsvestigingen heeft in Zweden, Schotland en Noorwegen, hard aan het doorbreken van taboo’s en vervreemding van de realiteit.
Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?
Van alle competenties die ik ontwikkel binnen de opleiding Musician 3.0 wil ik, na drie jaar veel aandacht te besteden aan mijn ambachtelijk vermogen, creërend vermogen, omgevingsgerichtheid en communicatief vermogen, me gaan specialiseren in het verdiepen van mijn kunst door te leren hoe ik mijn fascinatie omzet tot leerlijn die bruikbaar is in het hedendaagse muzikale en performance werkveld. Hierbij ben ik al hard bezig, door middel van mijn stage, om van een fascinatie waar ik onderzoek in doe een leerlijn te ontwikkelen. Het fijne aan deze stage is dat ik hiermee alle drie de competenties; vermogen tot onderzoek en ontwikkeling, organiserend vermogen én didactisch vermogen kan verdiepen en hiermee toewerk naar een merk als kunstenares die tastbaar is in het werkveld.
Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.
28 Juni 2021 is er een introductie van mijn nieuwe ontworpen Realformance stijl.