Digitale Media
Film, video
Installatie
Audio
Biomateriaal
Videokunst
Live geluid
Artistieke prestatie

The plant-based instrument

Stan Smeets
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Plant-based instrument
Stan Smeets
www.stan-smeets.nl www.instagram.com/sc.smeets


The plant-based instrument is een modulaire synthesizer die in de natuur wordt geplaatst en die het ritme speelt van de patronen uit zijn omgeving. Alle muziek en visuals worden gegenereerd door microscopen en sensoren, geplaatst op de planten en hun omgeving. De bladstructuren en groeipatronen fungeren als een sequencer voor de synthesizer. De natuurlijk voorkomende patronen die overal om ons heen voorkomen, zoals de windpatronen, landschappen, zonpositie en kleur, worden waargenomen, vastgelegd en gerangschikt om een ​​geluid te creëren.
De kamerplanten veranderen in muzikanten die een rauwe beat spelen, die uiteindelijk met een beetje hulp van een artiest in muziek kan worden omgezet. De opstelling werkt als een laboratorium dat de artiest helpt om de patronen in dansbare muziek te extraheren.

De performer neemt de rol op zich van vertaler van de patronen uit de planten en omgeving, of hij kan mensen helpen dit zelf te doen, en zo een onverwachte verbinding te maken met de planten en muziek die ze helpen creëren.


De online expositie 'Thanks, machine' is te zien op https://thanksmachine.common.garden/ en live bij stichting 16x!