Productontwerp
Installatie
Decor
Interieur
Licht
Artistieke prestatie

MATHEMATIC GEOMETRY

Kimberly Leijen
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mathamatic geometry
Toont de schoonheid van de natuur met een ontmoeting tussen de wiskundige taal die de zichtbare en onzichtbare wereld beheerst. We zijn omringd door ontelbare geometrische vormen en patronen, de natuur zit vol geometrische verrassingen, denk maar aan de perfecte vorm van een ijskristal, het patroon van een zonnebloemhart, maar ook de lichaamscellen als we deze microscopisch bekijken. Geometrische patronen bestaan overal om ons heen en creëren de fundamentele structuur van het leven in het universum.

Voor mij is geometrie een fascinerend onderwerp. Het leren van geometrie ontwikkelt visualisatievaardigheden en ruimtelijk gevoel - een intuïtief gevoel voor vorm in de ruimte. Geometrie is essentieel op het gebied van architectuur en techniek en wordt meestal gebruikt in de civiele techniek.

Na een intensieve afstudeerperiode, heb ik van de natuur en zijn onderliggende wiskundige geometrie de perfecte balans gevonden in de fundamentele structuur van het systeem en de vormgeving met zijn bloemachtige profielen in beide modellen. Wanneer je langer kijkt zie je de in between spaces en een poëzie door het idee van de samenwerking van natuur en wiskunde. Layering en herhaling creëert een ‘single moment of time’ opgemaakt uit verschillende gestructureerde en geordende lagen.

De ontwerpen stralen een wiskundige perfectie uit, deze perfectie is gevormd vanuit de ‘golden ratio’ welke staat voor zijn perfectie en schoonheid. En de vaste vormen van platonic solids, de bouwstenen van fysieke realiteit. Het verbazingwekkende is dat deze bouwstenen op bijna elke schaal van toepassing zijn, van de microkosmos tot de macrokosmos. Het klinkt misschien vreemd dat ze echt de basisbouwstenen zijn van onze fysieke realiteit, maar deze vormen zijn extreem evenwichtig en gelijkwaardig. En we weten allemaal dat de natuur de neiging heeft om de zaken in evenwicht te houden.

De vormgeving en de uitwerking van het materiaal benadrukt mijn stijl als vormgever waarbij ik een constante samenwerking en contrast zoek tussen de hardere edelmetalen en de zachtere vrouwelijke en kleurrijke vormgeving van de 3D geprinte bloemachtige profielen. De manier van vormgeven met een 3d printer is een geheel nieuwe toevoeging aan mijn ontwerpersschap. Om dit te bereiken heb ik een 3D printer aangeschaft (en zelf gebouwd), waarbij ik eigen gemaakte kunststof onderdelen ‘in-house’ kan maken en toe kan voegen aan mijn materiaal keuzes en ontwerpen. De combinatie van kunststof en edelmetalen is niet eerder in een ontwerpen ontstaan maar zullen in de toekomst zeker nog vaker terugkomen.

Hierdoor is een specifieke stijl ontstaan welke goed aansluit bij wie ik ben als vormgever.