Beeldende kunst
Beeldhouwwerk
Schilderij
Ander maatschappelijk thema

'keyfish' and 'the walk'

Emily van Rossum
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

'The Walk' 

steengoed

2021


'Waar is het werk van gemaakt?'

'The walk' is een installatie gemaakt van steengoed. Op verschillende hoogtes zijn sokkels met de beelden erop achter elkaar geplaatst. Deze beelden vormen samen van de voorkant een beeld.

'Waar is het werk op geïnspireerd? 

Het is geïnspireerd op de Japanse inkt schilderijen. in deze schilderijen zie je vaak een scenario waarbij je een berglandschap inkijkt. Het berglandschap heb ik hier na proberen te bootsen in een 3D keramisch werk.

'Art statement'

 In dit werk probeer ik de Aziatische filosofie van het boeddhisme samen te brengen met de filosofie in het westen. 'the walk' gaat over de weg die bewandeld in een leven. Aristotles kwam met de gedachte van tabula rasa. Dit betekent letterlijk in het latijn 'schone lij' of 'ongeschreven blad'. Hierin verklaard hij dat iedereen wordt geboren zonder kennis, vaardigheden of persoonlijkheid en dat je die moet ontwikkelen in je leven. Ik heb van deze filosofische denkwijze het idee genomen dat iedereen begint met een bepaalde onschuld. In het eerste keramische werk is een baby op een berg te zien die in het gebergte kijkt. De baby is op ooghoogte. 

Op de de tweede sokkel is een iets groter keramisch werk te zien en op de derde sokkel is een gebergte met bamboo zichtbaar. De sokkels gaan van laag naar hoog. De derde sokkel staat expres erg hoog waardoor de kijker omhoog moet kijken. In het boeddhisme (chinees / Japans) staat de bergen voor belangrijke punten voor de ziel. De ziel kan hierbij door het hoogste punt een transitie doormaken naar een ander leven. 

De baby representeert de kijker die de bergen in kijkt, eigenlijk zijn eigen levenspad die hij of zij kan vormen. In het levenspad kom je obstakels tegen die jouw als persoon kunnen vormen. Deze obstakels is het de hoop om tot een beter individu te vormen. 

'Keyfish'

cobra paint

170 - 200 cm 

2021

'Art Statement'

'Keyfish' is een voorbeeldobstakel die kan vormen in 'The Walk'. Hierin is de strijdt tot het proberen te worden van een beter individu gevisualiseerd.  Hetzelfde persoon worstelt met zijn keerpunt in het leven en probeert hier een overwinning uit te halen. Tegelijkertijd zwemmen met dit persoon koi vissen uit het graf die transformeren in sleutels of van sleutels in de vissen. 

De transformerende vissen zijn geïnspireerd op een Aziatisch verhaal van de koi vis. De koi fish is het enige dier dat instaat is om zichzelf te transformeren tot een gouden draak. Dit gebeurt alleen wanneer hij sterk genoeg is door tegen de stroming in te zwemmen en bij de top van de berg door een poort te zwemmen. De sleutel representeert de mogelijkheid van het openen en sluiten. Samen vormen ze het werk Keyfish. 

'Waar is het werk op geïnspireerd?'

Het werk is gevormd vanuit een eigen persoonlijke ervaring. In combinatie met dromen en eigen persoonlijke worsteling is dit beeld gevormd.