Games & Interactie
Interaction Design
Inclusie en diversiteit
Experience design
Interactive product
Interface design
App
Smartphone

Excluded-Design

Quinten Bast Max Kievits Pieter Dieleman
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter


Elke ontwerper doet het; mensen onbewust uitsluiten in hun ontwerp. Excluded Design helpt jou en je team om een mindset te creëren waarbij je mensen bewust uitsluit in je ontwerp. Het klinkt misschien paradoxaal; maar door mensen bewust uit te sluiten, wordt je ontwerp inclusiever. Laten we dat uitleggen; 


This widget contains external content and cannot be loaded without accepting cookies. Set your cookie preferences here or use the cog button in the right bottom of the window.


Diversiteit en Inclusiviteit zijn onderwerpen die steeds vaker terug komen in het publieke debat, ook in de ontwerpwereld. De discussie gaat vaak over de vraag of ontwerpers zich wel voldoende kunnen inleven in de mensen voor wie ze ontwerpen. Die empathie wordt gezien als een basisvaardigheid van elke ontwerper, maar het is steeds meer een modewoord geworden. 

Het werk van kunstenares Roberts (2016) illustreert goed wat de impact kan zijn van een gebrek aan empathie. Ze heeft een collage samengesteld van tientallen zwarte namen die door de ingebouwde spellingscontrole van Microsoft Word als foutief gespeld zijn gemarkeerd. Dit zet ons als ontwerpers aan het denken over de neutraliteit van technologie, hoe software wordt gebouwd, wie het bouwt, en voor wie het is ontworpen. 


Dit is een van de talloze voorbeelden waaruit blijkt dat ontwerpers mensen onbewust hebben uitgesloten. 

Mensen uitsluiten is niet iets wat ontwerpers met opzet doen. Het is simpelweg onmogelijk om je in te leven in alle mensen die in contact komen met je product/dienst. 


De oplossing zou volgens Weaver (2020) en Project Inkblot (2019) zijn om een diverse team samen te stellen, want zo zegt hij; hoe diverser de set aan perspectieven die er in je team zitten is, hoe groter de kans is dat je ontwerp minder mensen uitsluit, dus inclusiever is. 


En dat is precies het probleem; er is een gebrek aan diversiteit in de ontwerpwereld, waardoor ontwerpen minder inclusief zijn, neem het onderzoek van AIGA, 2019 waaruit blijkt dat 71% van de ontwerpers wit is. 


Maar voordat we kunnen nadenken over waarom ontwerpers niet een grotere, inclusievere set aan mensen toelaten in hun ontwerpteam, moeten we bewustwording creëren bij ontwerpteams over het belang van diversiteit in de mensen waarmee je samenwerkt. Want zonder bewustwording is er geen handeling naar verandering. 


Wat is Excluded Design?

Bewustwording is een krachtig tool, daar is Excluded Design opgebouwd. Concreet is Excluded Design een digitale confrontatie tool voor ontwerpteams. Die je voornamelijk gebruikt voor het begin van je ontwerpproces.


Het heeft als doel om bewustwording te creëren bij jou en je team over het belang van diversiteit in de mensen waarmee je samenwerkt. Want hoe diverser je team hoe inclusiever je ontwerp wordt. 

Wij geloven dat je als ontwerper een grens hebt van empathiseren: je kan je niet inleven in iedereen. Het is daardoor onmogelijk om iets te ontwerpen dat voor iedereen werkt, maar je kan wel ver komen. Met bewustwording en een advies over een diverse teamsamenstelling kan jij met een inclusievere blik het ontwerpproces starten.