Ruimtelijk ontwerp
3D rendering
Openbare ruimte
Exterieur
Social design
Ander maatschappelijk thema

Flexible Living

Demi Versteeg
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter




Flexible Living

Met een vast contract zat je goed, de aanschaf van een woning was een slimme investering. Bij verkoop was de woning altijd in waarde gestegen en anders minimaal waardevast. Ondertussen kent “vast” zijn waarde niet meer en is er geen betaalbare woning of studentenkamer te vinden in de stad. Waarom wonen we op de ene locatie, studeren op de ander en werken we weer ergens anders?

We spenderen veel kostbare tijd aan het heen en weer reizen tussen alle afspraken en locaties. Dit zou niet meer nodig zijn als je efficiënt en makkelijk kunt overnachten naast bijvoorbeeld je school, werk of favoriete uitgaansgelegenheid. Om vervolgens de volgende dag weer fris en uitgerust aan je volle agenda te starten.

Met dit als uitgangspunt is de Flexicon ontworpen, een modulaire constructie met slaapcocons die overal te plaatsen is en binnen een paar uur opgebouwd kan worden. Door het gebruiksgemak kun je dit systeem ook op andere manieren inzetten zoals bijvoorbeeld bij noodopvang, daklozen, vluchtelingen, festivaltenten, of in kantoren als rustplek voor de werknemers.




Overnachten in een Flexicon

Elke cocon is gevormd naar een van de drie meest voorkomende slaapposities van de mens; de Soldaat, de Foetushouding en de Flamingo. Bij het ontwerpen van deze vormen heb ik het accent gelegd op de vorm die het lichaam aanneemt per slaappositie en zo de basis opgesteld voor 3 coconen waar je uit kunt kiezen.
Ondanks de specifieke vorm zijn de afmetingen breed genoeg om ook in andere posities te slapen mocht dit gewenst zijn.
De meeste mensen slapen namelijk niet de hele avond in dezelfde houding.

De cocon loopt zowel in hoogte als in lengte van breed naar smal en dit geeft ook direct aan hoe je in de cocon wordt geadviseerd te liggen. Je voeten komen in het smalste deel en je hoofd bij het breedste deel bovenaan. Doordat je met je hoofd bij de ingang ligt kun je hier ook optimaal gebruikmaken van het ventilatierooster in het openingsluik en bij nood kun je direct de cocon verlaten.




De Constructie

De Flexicon hangt tussen een metalen constructie van steigerbuizen en wordt op zijn plek gehouden door middel van spanbanden en een aluminium frame aan de binnenzijde van de cocon. Dit zorgt ervoor dat de cocon niet gaat hangen en zo kan de persoon er horizontaal in slapen. Dit systeem komt veelvuldig voor in hangtenten die al in productie zijn.

De Flexicons zijn in 3 soorten verkrijgbaar waarvan de vorm is afgeleid van de 3 meest voorkomende slaapposities van mensen. Als je in de favoriete slaappositie kan liggen val je sneller in slaap en wordt je uitgerust wakker.

Gebruik maken van de Flexicon doe je door te reserveren via een app. Het enige wat je zelf mee moet nemen is een deken of slaapzak naar keuze en je bent klaar om te gaan en staan waar je wilt. Een nachtje stappen met vrienden in de stad, comfortabel overnachten op een weekendfestival, of de avond voor je tentamen overnachten naast je school? Alles is mogelijk met de Flexicon.









Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

“Mijn naam is Demi Versteeg en ik heb de droom om een architect te worden die de eindgebruiker voorop stelt in plaats van de opdrachtgever. Het uitgangspunt is dat zowel de gebruiker als de ontwerper zichzelf verbonden moeten voelen met het ontwerp om het te laten slagen. Met deze benadering werk ik aan projecten die voor langere termijn functioneel zullen blijven. De thema’s hebben vaak een maatschappelijke insteek en dit zorgt ervoor dat ik mij vaak persoonlijk betrokken voel. Door steeds vraagstukken te kiezen waar ik geen ervaring of kennis van heb probeer ik mijzelf te blijven ontwikkelen.
Deze aanpak komt ook terug in mijn ambities en zorgt voor een groot doorzettingsvermogen, ik stop pas als het uiterste eruit is gehaald. Zo ben ik begonnen met MBO interieuradviseur, maar werk ik nu toe naar een master architectuur op de universiteit. Ik geloof dat je alles kunt bereiken als je maar bereid bent ervoor te werken. Dit hoop ik straks ook in het werkveld te kunnen toepassen.”

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

“Over 5 jaar hoop ik mijn master te hebben afgerond en in het werkveld te zijn gestart als architect. Mijn doel is om onderdeel te zijn van een architectenbureau dat zich bezig houdt met human centered design.
Ik zou graag bij projecten betrokken willen zijn waarbij openbare gebouwen op een innovatieve manier worden ontworpen zodat de omgeving zich aansluit op de gebruiker.”

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

“Het belangrijkste wat ik heb geleerd op de HKU is om projecten naar je eigen hand te kunnen zetten. Ik kan met weinig informatie een heel project opzetten en volledig uitwerken. Dit zie ik dan ook als een belangrijke kwaliteit die ik later goed kan gebruiken in het werkveld.”










Platform

Mijn volgende stap in mijn schoolloopbaan zal de Premaster Bouwkunde zijn aan het TU Delft. Om mij daarop zo goed mogelijk voor te bereiden heb ik samen met 4 andere studenten een expert ingehuurd om ons bouwkunde lessen te geven, zodat we een deel basiskennis beheersen als we zijn afgestudeerd aan het HKU. Via een docent van het HKU kwamen we in contact met een docent die op verschillende kunstacademies les geeft. Tijdens deze lessen hebben wij elke 2 weken veel theoretische kennis opgedaan en ondersteuning gehad in het maken van bouwtekeningen.

Verder heb ik een wiskunde cursus gevolgd om aan de toelatingseisen voor de Premaster te voldoen en verschillende experts in het werkveld gesproken. Dit heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven over hoe ik mijn toekomst verder wil gaan indelen. Er zijn zo oneindig veel mogelijkheden dat ik waarschijnlijk nooit uitgeleerd ben maar dit geeft mij de energie om steeds weer een nieuwe uitdaging aan te gaan.




LIVE EVENT

26 juni 2021 om 19.30 uur


Kan een kunstbachelor nog als eindstation worden beschouwd binnen de architectuur?


Drie doorstuderende Spatial Design studenten banen zich een weg door vervolgstudies, onderweg naar hun droombaan. Ze hebben nog een flink aantal jaren te gaan voordat ze zich tot het beschermde architectenberoep mogen rekenen. Josef Ali, Demi te Linda en Demi Versteeg zullen hierover in gesprek gaan met Rob van Dam en Ziega van den Berk.


https://exposure.hku.nl/presentations/8359-kan-een-kunstbachelor-nog-als-eindstation-worden-beschouwd-binnen-de-architectuur/published