Profile Graduation work
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Ik werk vanuit de overtuiging dat film veel meer kan zijn dan alleen entertainment. Nadat ik vier jaar geleden mijn moeder verloor ontdekte ik dat de films die ik keek mij in die verwarrende periode vaak hielpen met woorden geven aan mijn gevoelens. Ze hielpen met uithuilen of boden troost en comfort. Ik besloot dat ik met mijn werk hetzelfde wil kunnen doen voor anderen.
Ik gebruik de situaties die ik zelf heb meegemaakt om werk te maken dat anderen laat voelen dat ze niet alleen zijn. Ik wil mensen kunnen helpen met het begrijpen, verwoorden en verwerken van de dingen waar ze mee zitten. Om dit te bereiken zoek ik graag de onhandige, emotionele menselijkheid en herkenbaarheid op van gevoelens die in ieders leven voorbij komen. Dit verwerk ik in drama’s waar je diep het hoofd van de hoofdpersoon in kunt duiken. Een veel terugkomend thema in mijn werk is rouw en verlies, maar daarnaast verken ik ook graag andere gevoelens en situaties.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Ik heb nog niet een heel specifiek doel voor de toekomst; ik vind het veel leuker om te kijken wat er op mijn pad gaat komen en waar ik straks uitkom. Wat ik wel weet is dat ik wil blijven maken en verhalen wil blijven vertellen, op welke manier dat ook wordt!

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Ik heb enorm veel geleerd over mijzelf als maker. Ik weet nog dat we aan het begin van de studie de opdracht kregen om op zoek te gaan naar onze ‘drive’. Nou, dat woord kon ik echt niet meer horen na die paar weken! Ik had nog geen idee wat mijn persoonlijke stempel of mijn drijfveer was. Ik vond van mezelf dat ik nog helemaal geen eigen stijl had en dat dit allemaal nog moest komen. Maar toen het later steeds wat duidelijker werd wat mijn drive is en ik een veel helderder beeld begon te krijgen van mezelf als maker, zag ik dat opeens terug in alle films die ik in de jaren daarvoor al had gemaakt! Mijn eigen stempel is er altijd al geweest, maar de jaren op de HKU hebben mij geholpen om me hier bewust van te worden.
Daarnaast heb ik heel veel over samenwerken geleerd en vooral over hoe ik ben in een groep. Mijn persoonlijke ontwikkeling liep vaak gelijk aan mijn ontwikkeling als maker. Dat vind ik het mooie aan dit vak: je leert niet alleen over film maken, maar ook heel veel over jezelf als zowel maker als persoon.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Out of Touch – korte fictiefilm
ROOD – korte fictiefilm
Signal Out – documentaire voor animatie studio Colorbleed
Ik heb stage gelopen bij creative studio noow

Scriptie

Het eerste deel van mijn afstudeerjaar heb ik literatuuronderzoek gedaan naar het meenemen van de kijker in het besef van verlies na een emotionele climax in een film. En zelfs nog iets specifieker dan dat: hoe doe je dit door middel van transities? Ik heb ontdekt dat een climax in een film nog zo goed kan zijn, maar als het publiek daarna niet de tijd krijgt om te verwerken wat er net is gebeurd, dan komt het niet zo goed binnen als het zou kunnen.
En als je nu denkt: ‘Transities? Dat zijn toch gewoon fades of cuts tussen twee scenes?’, dan vind je het misschien wel interessant om mijn scriptie te lezen, want transities zijn nog zo veel meer dan dat!
Ook schrijf ik over wat er nodig is om emotie in een film over te laten komen op de kijker en gaat er een hoofdstuk over ‘cinema therapy’.