Profile Graduation work
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Re-Wear | Re-Use | Re-Love

Welmoed Jonker studeerde in 2021 af aan de ‘Hogeschool voor de Kunsten’ te Utrecht in de richting Fashion Design. Gedurende deze studieperiode is zij aan de slag gegaan met de vraag die zij zichzelf van jongs af aan stelde. Namelijk;
“hoe uiten we de invloed van nature en nurture op ons gedrag’’.

Voor het antwoord op deze vraag en rekening houdend met belangrijke pijlers als ‘circulariteit’, ‘ambacht’ en ‘functionaliteit’, is zij in gesprek gegaan met voornamelijk onbekende personen in binnen- maar ook buitenland. Want wat doet cultuur met de gedachtegang over kleding. En waar moet kleding aan voldoen?

Met die lering uit gedachtegoed van verschillende mensen en culturen, hoopt zij mensen te inspireren met een bewuste levensstijl en het helpen met de verdere ontwikkeling van hun identiteit. Dit geldt voornamelijk voor mensen die nog niet zo bezig zijn met kledingstijl of creativiteit. Een oplossing is bijvoorbeeld hen creatiever te laten zijn met hetgeen wat ze al in hun kast hebben hangen. Hierdoor wordt het zogeheten ‘’Fast Fashion’’ principe en de snelle trends vermeden.


Ambacht
Een sterke kant van Welmoed is het bundelen van verschillende makers en producten. Om hierna samen te kunnen richten op unieke stoffen, stiksels en ambachtswijzen waardoor producten langer meegaan. En dat is belangrijk in een tijd waar bewuster omgegaan moet worden met de gebruiksduur en afdankperiode van goederen.
Welmoed werkt voornamelijk met de borduurmachine om haar kledingstukken een extra nieuwe waarde mee te geven. Naast de slijtvastheid hiervan en het verlengen van de levensduur van een kledingstuk, komt het verfijnde ambacht ook naar voren in het binnenste buiten keren van de kledingstukken.

Functionaliteit
Wat Welmoed ook een belangrijke factor vindt in haar werk, is dat de kleding lekker zit. Hierdoor zijn zakken in haar kleding bijna overal aanwezig. Ook moet het kledingstuk gemaakt worden van soepele en zachte stoffen zoals wol, katoen, linnen of zijde.
Al deze punten zorgen ervoor dat iemand langer tevreden is met het kledingstuk.

Circulariteit
Welmoed houdt zich voor verschillende partijen bezig met het her-maken van tweedehandskleding tot een nieuw draagbaar product.
Door verfijnd te werken en bestaande materialen anders te gebruiken dan dat ‘’hoort’’, ontwikkelt Welmoed haar eigen handschrift in haar producten.

Welmoed wil mensen wakker schudden en laten waarderen van wat er allemaal al is. Haar droom is om een circulair systeem op te zetten waarbij mensen kleding
Opnieuw dragen, herwaarderen en hergebruiken.
Zij noemt het: RE-USE, RE-LOVE, RE-WEAR.

Want waarom zouden we onze eigen kleding niet repareren?

Tot slot blijft Welmoed zicht ook richten op de verbindende factor tussen de maker en de drager. Het ontwikkelproces is een belangrijk onderdeel van het kledingstuk, en daarom mag dit ook zeker belicht worden.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Mijn droom is dat ik een circulaire platform op heb gezet waarin we producten, waaronder kleding, herwaarderen en hergebruiken. Hierin hoop ik samenwerkingen aan te gaan met bedrijven uit de kleding-retail. Ik hoop dat we straks een maatschappij zijn waarin alles circuleert en bijna niks meer opnieuw geproduceerd hoeft te worden. Als dat wel gebeurt dan op een duurzame manier. Ook hoop ik dat ambachten weer terug komen zoals naaien, haken en breien en dat we zelf meer kunnen maken. Dat een kapotte broek niet weg hoeft worden gegooid, maar dat je zelf weet hoe je dit moet maken. Hierin hoop ik in de toekomst een eigen merk te hebben opgezet waarbij ik aan deze cirkel mee mag dragen.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Het belangrijkste dat ik heb geleerd tijdens mijn studie en daarbij ook een hele grote realisatie, is dat de mode-industrie de een na grootste vervuilende industrie van de wereld is. En dat ik onder andere iemand ben die daar verandering in kan brengen. Ik heb geleerd dat trends juist niet alles zijn en dat wat ik maak niet vanzelfsprekend is. Ik kan iets wat anderen niet kunnen en daarmee kan ik de wereld een stukje beter maken.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Expositie:

KiloKilo - Utrecht, Oudegracht : Mei-Augustus
Landhuis Oud- Amelisweerd : Augustus
ReShare Store Rotterdam : Oktober + November