Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?
Tessa van Roosmalen identificeert zich als kledingontwerper die zich afvraagt waarom mensen de kledingstukken dragen die ze dragen.
Geïnspireerd door waargebeurde verhalen en het bespreekbaar maken van maatschappelijke onderwerpen maakt zij vertalingen naar kleding met een positieve toon. Deze eigen toon van ontwerpen heeft ze eerder toegepast in Easie Speaking, een project dat gaat over de link tussen illegale barren tijdens de drooglegging in Amerika en de actuele illegale corona feestjes. De sfeer die voortkomt uit maatschappelijke verhalen vertaalt Tessa naar prints, moulages en vormen die gedragen kunnen worden.
Het ontwerpproces begint met het maken van collages die dan het uitgangspunt worden voor eigen gemaakte prints. Ook speelt een eigen ontwikkelde moulage techniek een belangrijke rol in de silhouetten en details van haar ontwerpen. In Easy Speaking herken je het oog voor kleine details zoals ruwe afwerkingen en rafelende randen. Tessa laat haar werk spreken middels collecties waarin haar speelse, losse en praktische handschrift kenmerkend is.
Met haar collecties laat Tessa draagbaarheid met kunst samenkomen, om zo het ultieme item voor de drager te maken dat niet gevoelig hoeft te zijn voor trends. Het is haar doel kleding te maken waar het, naar haar mening, voor bedoeld is; als iets draagbaars, onderdeel van je identiteit en als iets dat aansluit op je gevoel.
Daarnaast is bijdragen aan een duurzamere toekomst en een kledingstuk als alledaags gebruiksvoorwerp te mogen zien als vakmanschap erg belangrijk.
Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?
Tijdens mijn stage bij het designteam van Scotch & Soda ben ik een aantal keer bij meetings geweest met het merchandise en inkoop team. De werkzaamheden waar zij mee bezig waren leken me heel interessant. Het afgelopen halfjaar wilde ik meer onderzoeken over hoe deze teams te werk gaan en welke taken bij deze functies horen. Om meer te weten te komen over Merchandise, heb ik mij aangesloten bij het Visual Merchandise team van Scotch & Soda in Utrecht. Ik merkte al snel dat ik deze functie heel leuk vind en dat ik er veel energie uithaalde. Daarnaast heb ik ook gemerkt dat de werkzaamheden van een daadwerkelijk Merchandise team een stuk minder creatief zijn dan een Visual Merchandise team. Ik zie mezelf voor mijn verdere carrière wel creatief bezig blijven. Hierdoor heb ik gemerkt dat ik ook graag door zou willen gaan met Visual Merchandise.
De samenwerking met de andere Visual Merchandiser in dit team beviel goed en ik ben recent gevraagd om dit te blijven doen voor Scotch & Soda. Echter is bij sommige merken de eerste Visual Merchandiser niet op het hoofdkantoor, maar in de winkel. Dit is bij Scotch & Soda ook het geval. Ondanks dat ik dit aanbod met veel enthousiasme met beide handen heb aangepakt, heb ik wel gemerkt dat ik niet voor de rest van mijn leven in een winkel wil blijven werken. Ik zie mezelf over vijf jaar of eerder dan ook deze functie op een hoofdkantoor doen. Of al een functie hoger uiteraard. Dit wordt dan ook mijn volgende (leuke) uitdaging.
Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?
Ik kwam met een bepaald beeld van mode en mijn toekomst naar de kunstacademie. Ik geloofde dat je alleen een ontwerper kon worden en dan je eigen merk kon oprichten. HKU heeft me laten zien dat dit zeker niet het geval is. Door de opleiding Fashion Design ben ik met zoveel verschillende soorten werkwijzen, eindproducten en disciplines in aanraking gekomen dat mijn blik op het werkveld enorm is verbreed. Hierdoor heb ik ook veel beter kunnen ontdekken wat ik zelf nou echt leuk vind en later wil doen.
Daarnaast heb ik ook van de HKU geleerd dat er oneindig veel mogelijkheden zijn in het vormen van je proces. Op mijn Fashion Design MBO opleiding kreeg ik één specifieke manier van proces maken geleerd, waardoor ik daar uiteindelijk niet meer vanaf kwam en ik snel in een tunnelvisie zat. De verschillende projecten en begeleiding van de HKU hebben me laten zien dat er zo ontzettend veel manieren zijn van onderzoek doen. Dit is heel belangrijk voor me geweest en heeft me ook manieren van werken laten ontdekken die heel goed bij me passen. Ik weet niet of ik dit ook zo op deze manier had geleerd als ik niet naar de HKU was gegaan.
Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.
Somewhere Between Desperate and Divine, Utrecht - 2020
King's Fashion Show, S'- Hertogenbosch - Juli 2017
Fashion Fabriek, Veghel - Juni 2015