Profile Graduation work
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

De natuur en met name het kleurenspel van de herfst fascineren mij en roepen emotie en herinnering op. De liefde voor het verleden en de herinnering daaraan kan ik uiten in de oude druktechniek. Met het monotypen wek ik het verleden weer even tot leven. De ambachtelijkheid van de techniek en samenwerking met kleurcombinaties maken het een levendig geheel. Daarnaast is het gesprek belangrijk voor mij als maker. Het is een deel van mijn werk en maakt me bewust van mijn denkprocessen en keuzes. Het proces en deze aangaan zijn is voor mij het belangrijkste als maker. Mijn proces is doorlopend en wordt soms onderbroken door een gemaakt werk die mij op een ander spoor brengt, via dit werk gaat mijn proces verder en blijf ik verder maken. 

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Ik zou het liefst werkzaam zijn in het onderwijs als docent beeldende vorming. De onderbouw van de middelbare school trek mij daarin het meest. Deze categorie vind ik het interessants omdat elke dag en elke les anders is en je ziet zo'n enorme groei binnen en korte tijd. Binnen een schooljaar zijn ze van kind echt tiener geworden wat heel leuk is om mee te maken. 

Naast zou ik graag mijn kunstenaarschap onderhouden als toevoeging op mijn rol als docent. Het doorlopen van een creatief proces met alle successen en mislukkingen is een goede les om mee te nemen in de klas. Wat ik het rijkste vind aan kunstdocent zijn is dat je zelf het creatief proces je een leerling in begeleid als zo vaak hebt meegemaakt en doorlopen dat je jouw ervaring in kan zetten in de klas. 

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Het belangrijkste wat ik heb geleerd is de combinatie maken tussen het kunstenaarschap en educator zijn. In de opleiding wordt deze combinatie vaak aangemoedigd maar het is aan jouw om je eigen weg hierin te vinden. Het is pas sinds ik zelfstandig voor de klas sta dat ik echt merk hoe mijn kunstenaarschap invloed heeft op mijn rol als educator. De begeleiding op de HKU neem ik mee in mijn rol als docent, wat vond ik een fijne manier van begeleiden en wat kan ik naar mijn eigen hand zetten. Omdat je als student in de schoenen van een leerling hebt gestaan die wordt begeleid kan je dit mooi toepassen als de rollen zijn omgedraaid. Ik zou hierom ook mijn kunstenaarschap willen onderhouden en met mensen in gesprek willen blijven over het maken van kunst en het aangaan van een creatief proces. 

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Het gesprek is belangrijk voor mij als maker. Het is een deel van mijn werk en maakt me bewust van mijn denkprocessen en keuzes. De natuur en met name het kleurenspel van de herfst fascineren mij en roepen emotie en herinnering op. De liefde voor het verleden en de herinnering daaraan kan ik uiten in de oude druktechniek. Met het monotypen wek ik het verleden weer even tot leven. De ambachtelijkheid van de techniek en samenwerking met kleurcombinaties maken het een levendig geheel.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Ik zou het liefst werkzaam zijn in het onderwijs als docent beeldende vorming. Daarnaast zou ik graag mijn kunstenaarschap onderhouden als toevoeging op mijn rol als docent

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Het belangrijkste wat ik heb geleerd is de combinatie maken tussen het kunstenaarschap en educator zijn

Eindonderzoek 

In mijn positionering in de onderbouw van het middelbaar onderwijs kwam ik erachter dat de feedbackmomenten in de lessen niet gevarieerd en soms niet zo doeltreffend waren. Een feedbackmoment is er voor de leerling immer om te leren en eventueel te verbeteren maar vaak werd een feedbackmoment een moment waarin de leerling exact de tips van een docent opvolgde en het lastig vond zich een houding te geven. Feedback kan ook een lastig zijn, het kan als kritiek worden opgevat of heel persoonlijk worden, zeker in het vak beeldende vorming. Dit maakt het voor een docent en een leerling lastig om met een feedback moment om te gaan. 

In mijn onderzoek heb ik van verschillende theorieën over het creatieve proces een eigen samenvoeging gemaakt die toepasbaar is op het middelbaar onderwijs. Dit is een model geworden waarin 5 fases worden beschreven die een leerling binnen een opdracht doorloopt. Vanuit deze fases komt een behoefte naar voren die ik heb gekoppeld aan een vorm van feedback die al bekent is in het onderwijs om zo de drempel niet hoog te maken. De combinatie van de fases met bijbehorende feedback vormen en opdrachten is toegespitst op de onderbouw van het middelbaar onderwijs bij het vak beeldende vorming. Hoeveel tijd elke fase in beslag neemt en hoe het feedbackmoment wordt ingericht is aan de docent, het model is enkel een houvast mocht hier behoefte aan zijn. 

De fasebeschrijving an sich kan ook worden gebruikt als basis voor een doorlopende leerlijn.  

Het product bestaat uit een voor- en achterkant waarbij een de voorkant de fases omschrijft en de achterkant een beknopte samenvatting bevat. 

Contactgegeven: 

tessaschouten01@gmail.com 

@tante.thee