Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?
Een wereld waarin niets goed of fout is, waar je op andere manieren mag kijken, waar er ruimte is voor een gesprek, maar vooral waarin je je mag laten verwonderen. Dit is een wereld waarnaar ik, Aniek Karina, als ervaringsontwerper naar op zoek ben.
Mijn drijfveer is om mensen te laten verwonderen en zo nader tot elkaar te laten komen. In mijn installaties ga ik op zoek naar nieuwe belevingswerelden waarin je op een luchtige manier en al spelenderwijs abstracte emoties mag onderzoeken en waarderen. Hoe complex of spannend deze ook zijn.
Aan de hand van een mix van de digitale en fysieke wereld, maak ik installaties waarin je als bezoeker een interactie aan kunt gaan.
Mijn achtergrond in Fashion Design heeft me bewust gemaakt van de werking van bepaalde materialen op emoties en zintuigen. De wisselwerking tussen de mens en het object is voor mij essentieel. Je perspectief verandert door in de installaties de ervaring toe te laten en de empathie voor de ander te vergroten.
Als onderzoekende maker bevind ik mij in verschillende vakgebieden en ben ik voor mijn projecten steeds op zoek naar wat voor materialen en vormen de ervaring het beste overbrengen. Aan de hand van de verschillende ervaringen van de bezoekers ontwikkel ik mijn werelden steeds verder, zodat er een ruimte ontstaat waarin elke emotie er mag zijn.
Laat je meevoeren in een speelse en waardevolle ervaring van emoties.
Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?
Ik heb gemerkt dat ik een mix van eigen werk en meer organisatorisch werk fijn vind. Zo wil ik graag exposities opzetten voor anderen, of een groot project opstarten waar je andere makers een podium kan bieden.
Voor mijn eigen werk ga ik de komende twee jaar verder studeren aan de master crossover creativity van de HKU. Over 5 jaar wil ik projecten maken die waarde toevoegen aan de maatschappij. Projecten die gaan over gevoelens en waarmee ik de bezoekers een bepaalde luchtigheid mee wil geven. Ik wil graag dat mijn projecten resultaten leveren waar andere onderzoekers baat bij hebben en hoop op die manier een grotere maatschappelijke waarde te creëren.
Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?
Tijdens mijn studie heb ik mijn eigen pad binnen de kunst gevonden. Ik heb een interactieve waarde van kunst met de mens ontdekt en uitgediept. Daarnaast was het voor mij een eyeopener dat je niet 1 specifiek soort product hoeft te maken, maar dat wanneer je conceptueel werkt, je projecten telkens een andere invulling mogen hebben. Hiermee bedoel ik dat het voor mij niet uitmaakt of ik een film, collectie of installatie maak. Er blijft een rode draad in je projecten zitten. Ik heb geleerd dat het mij als maker vooral gaat om een ervaring over te brengen. Dit geeft mijn voldoende zelfvertrouwen om toffe projecten op te zetten in de toekomst.
Daarnaast heeft de HKU mij geleerd open te staan voor het onverwachte. Of het nu samenwerkingen zijn tussen vakgebieden of oplossingen binnen je project. Wanneer je niet te veel gericht bent op het eindproduct, maar de focus legt op je proces, ontstaan er de mooiste dingen. Ik neem dit mee in mijn toekomstige projecten.