Profile Graduation work Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

"ik zie ik zie wat jij niet ziet" Wat je ziet is niet altijd wat er daadwerkelijk is. Zien en niet-zien, realiteit en fantasie lopen door elkaar. Binnen deze Virtuele installatie waar je je fysiek bevindt, komen herinneringen, objecten en woorden op een bevreemdende manier samen. Een gevoel van leegte is alom aanwezig.

Mijn manier van werken is ‘ambachtelijk virtueel’ – ik werk in het moment en met de 3D-software materialiseer ik een Virtuele wereld die tastbaar voelt. Ik ben aan het kleien zonder de klei.

Ook als educator is het mijn missie zichtbaar te maken wat de maatschappij niet kan zien. Ik zie de kracht en de waarde van iedere student of leerling, welk “niveau” hij/zij/hen ook heeft. Dit wil ik overbrengen zodat de studenten met zelfvertrouwen hun eigen pad kunnen kiezen.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Over 5 jaar wil ik als virtueel kunstenaar werkzaam zijn en mijn eigen kunst praktijk hebben. In die 5 jaar wil ik mijn kennis over de programma's en VR verder uitbreiden om beter te worden in het uitwerken van mijn ideeën. De techniek ontwikkelt razendsnel dus moet ik up-to-date blijven maar daarnaast zijn er nog zo veel dingen die ik wil leren op dit gebied. Daarnaast wil ik de kennis die ik heb als virtuele kunstenaar inzetten als educator en wil ik over 5 jaar ook werkzaam zijn binnen het creatief onderwijs met specialisme naar techniek en wellicht VR. Ik vind dat VR zeker een verrijking kan zijn voor het onderwijs. Dus voor welk niveau ik ook kies (VMBO, HAVO, MBO) ga ik proberen om mijn kennis hierover in te zetten in mijn lessen. Zowel inhoudelijk als technisch omdat het de techniek naar mijn verwachting de komende jaren nog zal uitbreiden.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Binnen de HKU heb ik geleerd dat maken vanuit je eigen fascinaties ontzettend veel input kan leveren aan je beeldend werk. Jou eigen fascinatie is iets wat je werk voedt en daarmee geef je ook betekenis en kracht aan je werk. Dit is een hele mooie vondst die voor mij mijn workflow heeft bepaald. Ik vertrouw in mijn eigen proces en twijfel niet als ik ergens mee ben begonnen. Na 4 jaar heeft dit mijn eigen workflow opgeleverd die voor mij prettig werkt.

Lesplan Virtual Reality - Kunstmedium of Gameconsole

Voor mijn stage heb ik een lesplan ontworpen dat gaat over Virtual Reality en hoe je dit als student aan de HKU kan inzetten. Veel van mijn medeleerlingen wisten niet wat ze met een medium zoals dit konden doen. Maar VR is uitermate geschikt om niet alleen kunst in te maken, maar ook om de kunst(geschiedenis) te ervaren. Met dit lesplan dat ik heb ontworpen haak ik in op één kunststroming in de kunstgeschiedenis die een begin was van dromen over andere werelden. En vertel ik over hoe je het medium zelf in kan zetten als student aan de opleiding Fine Art & Education. De les is ontworpen als een workshop waarin in één les het gesprek wilde openen over de vraag: is VR een kunstmedium of gameconsole?. Maar daarnaast wilde ik ook kennis over VR overdragen aan de groep en heb wellicht medeleerlingen enthousiast gemaakt om dit medium ook eens uit te proberen. 


Eindonderzoek over VR binnen het primair onderwijs

Virtual reality is een verrijking voor het onderwijs! Dat is mijn mening als ik spreek over VR en educatie. Ik denk dat dit medium veel nieuwe kansen kan bieden binnen het onderwijs. Voor mijn onderzoek wilde ik een brug slaan tussen Virtual Reality en kunsteducatie. Binnen dit onderzoek heb onderzocht hoe VR als werkvorm binnen groep 7/8 ingezet kan worden in kunstlessen. Omdat het medium nog zo nieuw is zijn er nog weinig goede apps die ingezet kunnen worden voor het onderwijs. Wel kan een docent bestaande apps die ontworpen zijn voor de entertainment business inzetten om bepaalde thema's beter uit te lichten. Kinderen ervaren in 360 graden heel anders dan als ze een video bekijken. Dit is de magie van VR die het levensecht laat voelen. Leerlingen ervaren diepte en horen driedimensionaal geluid van een andere wereld. Als eindproduct van mijn onderzoek heb ik een website ontwikkelt die bedoelt is voor docenten die VR willen inzetten als werkvorm. Deze site bevat alles wat je wilt weten over VR en tips voor docenten met Virtueel klassen management. Daarnaast staan er goede Virtuele apps die ingezet kunnen worden binnen het primair onderwijs. Deze zijn bewust geselecteerd op inhoud, vormgeving en leeropbrengst. Sommige apps zijn enkel ervaringen maar andere apps kunnen de kunstbeleving van leerlingen echt veranderen! Waarmee leerlingen niet alleen worden gestimuleerd op creatief vermogen maar ook op ruimtelijk inzicht en worden uitgedaagd om out-of-the-box te denken. 

Klik hier voor mijn eindproduct: Het Virtuele klaslokaal. Een website die is ontworpen voor docenten die VR willen inzetten in hun lessen. 

HET VIRTUELE KLASLOKAAL