Profile Graduation work
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

Als maker fascineer ik mij over de aansluiting tussen narratief en beeld, en wat voor impact dit kan hebben op het perspectief van de kijker. Cinematografie is voor mij dé manier waarop ik mijn artistieke ideeën het beste kan uiten. Zo vind ik het belangrijk dat voor elk narratief een visuele stijl wordt ontworpen die aansluit op de boodschap van het verhaal en doordringt tot de kijker.
Door tijdens de onderzoeksfase van een project te experimenteren met verschillende stijlelementen die op set kunnen worden toegepast, geef ik de regisseur de ruimte om diens ideeën te vertalen naar beeld.
Dit loopt parallel met mijn drive om te experimenteren met vernieuwende en doorslaggevende stijlelementen die een extra laag aan het narratief kunnen geven, waardoor de kijker nog meer in het verhaal getrokken kan worden, kan voelen waar het verhaal over gaat en kan voelen wat het personage voelt. Mijn camerawerk zal daarom altijd worden beïnvloed door de verhouding van het subjectieve of objectieve perspectief met het verhaal. Een voorbeeld van deze verhouding is het verschil tussen de film Wanen en Kon Minder. Waar Kon Minder de provincie Groningen en zijn kneuterige inwoners wil laten zien middels het objectieve perspectief, zoekt Wanen juist de connectie tussen het personage en de kijker op middels het subjectieve perspectief.

Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

Na mijn studie wil ik doortrekken wat ik het afgelopen semester heb gedaan, namelijk het onderzoeken en ontwerpen van visuele stijlen voor fictie en documentaire films, en het draaien hiervan. Over 5 jaar werk ik als Director of Photography aan filmprojecten die op het gebied van vormgeving en structuur vernieuwen. Tijdens mijn studie heb ik mij verdiept in vormen van filmmaken die proberen grenzen te verleggen, zoals interactieve film. Ik wil met de projecten die ik ga draaien de grens van vormgeving onderzoeken en ontdekken.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Tijdens mijn studie heb ik veel de ruimte gekregen om te experimenteren met verschillende vormen van film en de rol die ik uit wil voeren in het werkveld. In het tweede jaar heb ik de keuze gemaakt om mij te richten op camerawerk en mijn cinematografische stijl. Tijdens de zoektocht naar mijn stijl ben ik erachter gekomen dat de betekenis van beeld belangrijker is dan de manier waarop het gefilmd is. Dit is voor mij een zeer waardevolle les geweest, omdat het met heeft laten focussen op wat echt belangrijk is, namelijk de verhouding tussen het narratief en de impact van het beeld. Een goed voorbeeld hiervan is mijn drang om altijd op de moderne cinema lenzen te filmen, terwijl vintage lenzen vaak veel beter bij de film passen door het karakter dat ze van nature in zich hebben. Experimenteren met verschillende stijlelementen staat aan de basis van het creëren van een inhoudelijk gegronde visuele stijl.