Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?
Durven, experimenteren en doorzetten zijn de 3 kernwoorden die mijn persoonlijkheid omschrijven. Ik ben Muriëlle van den Berg, 26 jaar oud, een energieke en enthousiaste ontwerper. Door mijn nieuwsgierigheid, ‘out of the box’ denken en analyserend vermogen ontwikkel ik een persoonlijke visie ten aanzien van stedenbouwkundige ontwerpen. Communicatief en conceptueel sterk pak ik nieuwe kansen en uitdagingen aan.
Mijn creatieve handschrift wordt gevormd door de behoefte van de mens te analyseren in relatie tot zijn omgeving. Ik wil samen met de eindgebruiker en de stakeholders een optimale leefomgeving creëren. Daarbij ga ik naast de eindgebruikers staan en luister goed naar zijn behoeften, waardoor er verbinding ontstaat tussen mens en ruimte. Daarnaast reflecteer ik op de functies en mogelijkheden in de openbare ruimte, waarbij actuele ontwikkelingen, historie en duurzaamheid centraal staan.
Ik vind het een uitdaging om een ruimtelijke beleving te creëren, een plek waar de bezoeker niet zomaar langs loopt maar waardoor hij gefascineerd raakt en verder wil ontdekken. Hoe voelt de mens zich in een ruimte en hoe heb ik daar als ontwerper invloed op? Dat zijn twee belangrijke vragen waar ik veel mee bezig ben. Mijn ontwerpen moeten een verhaal vertellen en staan niet alleen voor esthetiek.
Het plezier van samenwerken met anderen, om van elkaar te leren en elkaar te versterken, vind ik belangrijk in mijn werk en ontwikkeling als stedenbouwkundig ontwerper. Samen met een enthousiast team streven naar een visie en einddoel, waardoor stedenbouwkundige concepten meer gelaagdheid krijgen.
Een unieke ruimtelijke beleving creëren voor de mens dat is waar mijn passie ligt en waar ik energie van krijg!
Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?
Waar ik mezelf over 5 jaar zie?! Ik zie mezelf als stedenbouwkundig ontwerper werkend bij een uitdagend creatief bureau/gemeente. Een werkplek waar ik iedere dag met passie en plezier naartoe ga en mijn kennis en kwaliteiten optimaal kan benutten.
Een bureau waar ik kan doorgroeien, veel kan leren en kan samenwerken met verschillende disciplines aan uitdagende projecten. Ik wil onderdeel zijn van een bureau waar met aandacht ontworpen wordt voor de mens als ‘de eindgebruiker’.
Mogelijk wil ik over een jaar de master Stedenbouwkunde gaan doen aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Maar eerst wil ik van het werkleven geproefd hebben en meer ervaring opdoen in het stedenbouwkundige vakgebied voordat ik hieraan begin.
Dus over 5 jaar een combinatie van een werkend stedenbouwkundig ontwerper en mogelijk in de eindfase van de master Stedenbouwkunde!
Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?
Vier jaar geleden; de switch gemaakt van de commerciële hotelsector naar de vrije kunstacademie. Wat was dit voor mij een uitdaging maar ook de beste keus die ik ooit in mijn leven heb gemaakt! Ik heb mijn passie en doel gevonden door deze leerzame en uitdagende studie te volgen.
Door te onderzoeken, experimenteren, durven, en dicht bij mezelf te blijven heb ik alle uitdagingen en kansen op de HKU benut. Maar wat heb ik nou geleerd bij deze studie? Een open houding aannemen, out of the box denken en vooral hoe je projecten vanuit een vrij denkproces kunt benaderen.
Durven fouten te maken, reflecteren en door te gaan. Deze vaardigheden hebben mij als ontwerper maar ook persoonlijk sterker gemaakt.
Door alle vaardigheden en kennis heb ik een persoonlijke, artistieke visie ontwikkelt waardoor ik mezelf nu als stedenbouwkundig ontwerper kan positioneren in het werkveld.
Durf om dicht bij jezelf te blijven en je eigen pad uit te stippelen, uitdagingen aan te gaan en alle kansen te benutten!