Onderzoek
Ruimtelijk ontwerp
Illustratie
Openbare ruimte
Experience design
Future design
Duurzaamheid en klimaat

VERDRONKEN STELLING

Melanie van Veen
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
De stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie rondom Amsterdam. De stelling is aangelegd tussen 1880 en 1914 en bestaat uit 45 forten, batterijen, dijken, sluizen en 30 inundatie velden.
Deze velden zijn zo ontworpen dat ze onder water gezet konden worden, zodat ze te ondiep waren om te bevaren en te diep voor paard en wagen. De linie hielp ons op deze manier om de vijand op afstand te houden.
Tegenwoordig vormen de inundatie velden een groene ring rond Amsterdam. Wat deze groene ring bijzonder maakt is de unieke combinatie van cultuurhistorie, rijke natuur, agrarisch landschap en een ingenieus
watersysteem met recreatieve waarden.

Het kiezen van deze locatie heeft te maken met mijn fascinatie voor water, ecologie en de rijke geschiedenis van het landschap. Ik ben opgegroeid in een van de inundatievelden, de Haarlemmermeerpolder. Alles wat ik om mij heen zag riep vragen en ideeën op over dit bijzondere landschap.

In mijn project zet ik de stelling weer onder water.

Door de stelling onder water te zetten creëren we een netwerk van nieuwe natte natuur. De stelling onder water zal Nederland niet alleen een stukje afkoelen, maar geeft ook ruimte om water te bergen. Een klimaat adaptieve stelling waar ook nieuwe ecologische netwerken kunnen ontstaan en waar de biodiversiteit een kans krijgt om te ontwikkelen. We kunnen door deze natte wildernis de recreatie sturen, waardoor wij als
bezoeker het Nederlands landschap op een unieke manier kunnen ervaren zonder het landschap aan te tasten. Dit zorgt ervoor dat de natuur zijn gang kan gaan.