Digitale Media
Kunstmanagement
Infographic
Consumentengedrag
Kunst en Economie
Marketing
Marketingcommunicatie
Duurzaamheid en klimaat

Slow Down Fast Furniture

Dees Doorduin
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Toen ik begin dit studiejaar mijn moeder vroeg of ik haar auto mocht lenen om een mooi vintage bureau op te halen dat ik op Marktplaats had gevonden, antwoordde ze dat we net zo goed even naar de IKEA konden rijden om een nieuw bureau te kopen, want dat was net zo makkelijk. Nadat ik mijn nieuwe IKEA bureau in elkaar had gezet en ik een tijdje aan mijn bureau had gezeten, kwam het besef dat ik (milieubewust gezien) beter dat vintage bureau had kunnen kopen. Behalve goedkoper, was het tweedehands bureau ook authentiek en duurzaam. Ik had mij laten verleiden door de gemakken van de consumptiemaatschappij. Deze niet-duurzame keuze heeft er voor gezorgd dat ik, vanuit mijn fascinatie voor interieurdesign en droom voor een duurzamere samenleving, mijn afstudeerproject ben gestart met een onderzoek naar duurzaamheid binnen de interieurbranche. Want... hoe duurzaam wordt er eigenlijk geproduceerd in de interieurbranche? Welke problemen spelen er in deze branche? Hoe kan ik zelf bijdragen aan het verduurzamen van de interieurbranche? Zijn mijn leeftijdgenoten zich bewust van de impact van 'fast furniture'? Maken mijn leeftijdsgenoten (millennials) die op zichzelf zijn gaan wonen bewuste keuzes bij het inrichten van hun nieuwe woning, of staan zij hier niet bij stil?


FAST WÁT?! 

Waar het fast fashion business systeem de afgelopen jaren al vaak aan de kaak is gesteld, is er nog weinig bekendheid over fast furniture bij de consument. Fast furniture is de benaming voor meubels met een grote verborgen impact op het klimaat en de mens. Dit is de impact die de consument niet 'ziet'. Hierbij valt te denken aan CO2 uitstoot, slechte arbeidsomstandigheden of natuurvernietiging. Tijdens mijn afstudeeronderzoek bleek dat veel consumenten het fenomeen fast furniture niet kennen, laat staan de impact van fast furnitureOm de strijd aan te gaan met deze blinde vlek ben ik een samenwerking aangegaan met The Substitute. Een platform & community van duurzame merken, makers en professionals, dat zich inzet voor het versnellen van de duurzaamheidstransitie binnen de interieurbranche en het breder bekend maken van fast furniture onder de consument.


EINDPRODUCT.

Binnen de marketing begint verandering bij het kennisniveau van de consument. Als de consumenten niet weten wat ze kopen en hoeveel impact er achter schuil gaat, zal de consument het huidige gedrag niet snel veranderen. Met mijn afstudeerproject is de impact van fast furniture visueel gemaakt in een infographic en een content campagne, waardoor het brein van de consument de informatie over fast furniture beter zal opslaan. Met de infographic en de content campagne is er een krachtige visuele ervaring gecreëerd om kennis over te dragen over fast furniture. Met de ‘Slow down fast furniture’ campagne wordt de eerste stap gezet richting gedragsverandering van de consument rondom het thema 'fast furniture'.


Heb je vragen of ben je benieuwd naar mijn hele eindrapport? Voel je vrij om contact met mij op te nemen!

EXTERNE PARTIJ - THE SUBSTITUTE


Tijdens mijn afstudeerproject heb ik samengewerkt met The Substitute. The Substitute is het eerste Nederlandse platform & community van duurzame merken, makers & professionals (interieurarchitecten, ontwerpers en stylisten) uit de interieur- en verbouwbranche. Binnen deze snelgroeiende community delen de leden van de community kennis, netwerk en marketing-kracht om zo samen de duurzaamheidstransitie te versnellen binnen deze branches. 


De missie van The Substitute is het versnellen van de duurzaamheidstransitie binnen de interieur- en verbouwbranche. De velen misstanden binnen de interieur- en verbouwbranche en de grote blinde vlek bij de consument over de verborgen impact van fast furniture willen zij aanpakken. The Substitute laat samen met de community licht schijnen op alle barrières die nog overwonnen moeten worden binnen de interieur- en verbouwbranche.


Meer weten? Neem dan een kijkje op de website van The Substitute! https://thesubstitute.nl/