Animatie
Collage
Animatie
Stop-motion
Film: Experimenteel
Artwork
Zeefdruk
Creatief proces
Ander maatschappelijk thema

Schoenmaten

Quita Felix
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Schoenmaten (werktitel) draait rondom vier karakters in een flatgebouw die allemaal een beetje een afgezonderd bestaan leiden. Wanneer een van de figuren zijn tapdans schoen verliest, komt daar verandering in. Hij haalt zijn appartement overhoop om zijn schoen te vinden, maar zijn chaotische zoekacties blijven niet ongemerkt. Elke handeling heeft effect op een andere ruimte in het flatgebouw. Langzaam maar zeker ontstaan er steeds meer verbindingen tussen de verschillende ruimtes en karakters.

De film is een combi van cut-out karakter animatie en stop-motion achtergronden.
Binnen de vormgeving wordt een spel gespeeld tussen plat en ruimtelijk beeld. Ogenschijnlijk platte achtergronden kunnen plots 3D worden. Er poppen dingen op, er draaien dingen om, er ontstaan gaten naar andere ruimtes. Abstracte beelden wisselen af met meer verhalende beelden.

De film is ontstaan uit mijn verlangen om 2D animatie en stop-motion te combineren. Tijdens mijn studie heb ik me vooral op (ruimtelijke) stop-motion gericht. Ik haal veel plezier uit de intuïtieve werkwijze die daar bij komt kijken. Qua vormgeving gaat mijn voorkeur echter uit naar plat, grafisch beeld.

Ik ging op zoek naar een manier waarop ruimtelijkheid een toevoeging kon zijn aan tweedimensionaal beeld. Het antwoord vond ik in de interactieve elementen van kinderboeken: flapjes die dingen verbergen, gaten die alvast een kijkje geven naar volgende pagina's, een 2D beeld dat oppopt. Ruimtelijkheid kan fungeren als verrassingselement. Dat is de basis geworden voor mijn film.   

De film bestaat uit verschillende analoge technieken. Dit brengt limitaties met zich mee en foutjes/toevalligheden zijn onontkoombaar, maar juist daar haal ik inspiratie uit. 

De achtergronden in de animatie zijn opgebouwd uit zeefdrukken. Wanneer ze voor de camera in de ruimte worden gezet, kan dat verrassende beelden opleveren. 

De lichamen van de karakters worden in cut-out geanimeerd. Digitaal worden later de armbewegingen toegevoegd. Jing Yue Zwaan helpt mij mee met de animatie. Zij onderzoekt voor mij hoe ik zoveel mogelijk karakter kan halen uit zo min mogelijk frames. 

De verschillende geanimeerde scènes worden op een vrije manier samengevoegd. Het idee is dat geluid daar een grote rol in gaat spelen. Karakters moeten door middel van geluid een bepaald herkenbaar motief meekrijgen. Deze geluiden gaan ook een interactie met elkaar aan. De muziektonen worden de basis voor het verloop van het verhaal. Zowel in vormgeving, beweging en geluid zijn patronen dominant.