Jongeren met reuma hebben in hun (directe) omgeving te maken met onbegrip. Reuma is immers vaak onzichtbaar. Een ander kan de pijn of de vermoeidheid niet zien. Het is een grillige ziekte, waardoor je de ene dag of periode veel meer aankunt dan de andere. Dat is voor de omgeving vaak niet te peilen.
● Jongeren met reuma willen, net als andere jongeren, het gevoel hebben dat de ander weet wie hij is, wat hem beweegt en wat hem belemmert. Iedereen wil immers gekend zijn.
● Als deze jongere zich niet gekend voelt, dan liggen gevoelens van afgewezen zijn op de loer. De geestelijke pijn die iemand hierdoor voelt, zorgt ervoor dat de lichamelijke pijn alsnog intenser of zwaarder wordt ervaren.
Het doel van dit onderzoek is om onbegrip bij jongeren met reuma bespreekbaar te maken. Het onderzoek heeft geleid tot Reuma Talk: Hét platform voor jongeren met reuma waar onbegrip bespreekbaar gemaakt wordt. Reuma Talk wil een online plek zijn waar jongeren met reuma zich gekend kunnen voelen door uitwisselen van kennis en ervaringen via een chat. Aan de hand van anonieme illustraties en een audiofragment wordt het onbegrip bespreekbaar gemaakt. De jongeren vertellen hier over situaties waarin zij zich niet begrepen voelden.
https://reumatalk.nl/
Volg Reuma Talk op Instagram https://www.instagram.com/reuma_talk/