Film, video
Audio
Film: Experimenteel
Film: Fictie
Video
Videokunst
Duurzaamheid en klimaat

Met andere woorden

Jerine Copray
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Een film over groene bewustwording.

De mens begint steeds meer een stadssoort te worden: inmiddels leven er meer mensen in de stad dan op het platteland. Steden groeien, waardoor natuurgebieden krimpen. In de stad is weinig ruimte voor groen. Dat is een groot gemis. Groen in onze leefomgeving maakt ons weerbaarder tegen stress en andere negatieve gevoelens. Daarnaast speelt natuur ook een belangrijke rol bij het verminderen van de verruiging van het klimaat. Het kan verkoeling bieden in de zomer en het water van hevige stortbuien opvangen. Kortom, groen draagt bij aan een beter leefklimaat.

 

De hoeveelheid grijs binnen steden neemt echter gestaag toe. Onze tuinen en daken worden volop betegeld en in steden wordt steeds meer ruimte opgeofferd aan geasfalteerde parkeerplaatsen en wegen. Dit maakt steden kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Natuur in onze steden is een ondergeschoven kind. In Met andere woorden word je uitgedaagd om anders te kijken naar jouw relatie met groen in de stad.

Wat is jouw relatie met groen in de stad? *

Denk aan kwesties zoals:
1. Kijk eens wat langer in de spiegel en vraag jezelf af: zou jij jouw private ruimte vergroenen om zo overstromingen in jouw wijk te voorkomen?
2. Wat zou moeder natuur als eerste in de wasmachine stoppen als ze bezig is met een grote schoonmaak van jouw wijk, bewoners die hun private ruimte verstenen i.p.v. vergroenen of bewoners die afval in de natuur gooien?

3. Stel je eens voor dat je jouw wijk in het jaar 2030 kunt zien. Wat zie je en wat zou je op dit moment anders doen?
4. Wat als de natuur in jouw wijk een boek zou zijn, wat zou de titel van dat boek zijn en hoe heet het hoofdstuk waar wij ons op dit moment in bevinden?
5. Eerste Hulp bij Boom Ongelukken. Welke hulp zou jij kunnen bieden aan de bomen in jouw wijk?
6. Als iemand anders in de sloot springt, spring jij er toch niet achteraan? Als iemand een fles in de struiken gooit, ruim jij die fles toch niet op?

7. Als bomen zintuigen zouden hebben en er zenuwen liepen in de nerven van hun hout. Hoe anders zou jouw meubilair er uitzien?
8. Stel alle flora en fauna binnen jouw wijk hebben dezelfde rechten als haar bewoners, hoe zijn deze dan te waarborgen?
9. Als jij een kopje koffie zou kunnen drinken met deze boom, wat zou de boom jou en de bewoners in jouw wijk dan vragen?

Laat het hieronder weten in de reacties & ga het gesprek met elkaar aan!