Muziek
Gesproken tekst, podcast
Sociale veiligheid

Konijnenholen

Anna Dijkhuizen
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
‘Konijnenholen’ is een interdisciplinaire voorstelling waarin de jonge maker Anna Dijkhuizen ‘spoken word’, monoloog en muziek gebruikt om sociaal maatschappelijke vraagstukken te onderzoeken en vertalen.
De hoofdvraag “Wat is waarheid?” bevraagt thema’s waar we allen mee te maken hebben. Hoe kunnen we in een online maatschappij kritisch genoeg blijven, zonder te blijven hangen in een angstcultuur? Wat is de juiste balans tussen volgzaamheid en rebellie? Hoe kunnen we onze nuance terugvinden als we ons geduld voorbij zijn, het moment dat woede onze woorden kleurt?
Kunst is een manier om iets dat ontastbaar is, tastbaar te maken. Kunst durft een vertaalslag te maken en weet ingewikkelde concepten van het hoofd naar het gevoel te brengen.

Dijkhuizen maakt vanuit fascinatie en frustratie over hedendaagse onderwerpen en gebeurtenissen. Konijnenholen is vanuit dezelfde bron ontstaan. Na een jaar van digitaal leven, liggen er veel onderwerpen op tafel waar luid over geschreeuwd wordt. Echter, aldus de jonge maker, waar te weinig doelgericht over wordt gefilosofeerd.
Met ‘Konijnenholen’ probeert Anna de onderwerpen tastbaarder en daarmee kneedbaarder te maken.
Emotie ontmoet nuance, idealisme ontmoet realisme.
Het resultaat: een voorstelling waarna het publiek dankzij het abstracte wonderland, gemotiveerd wordt conversatie aan te gaan en na te denken over hun eigen positie binnen de huidige maatschappij.
Er worden moeilijke onderwerpen aangesneden, echter door de ontspannende kwaliteit van de muziek en de gevoelige figuurlijke woorden in de ‘spoken word’-stukken, worden ze behapbaar. Gecaterd voor het publiek, bruikbaar.