Onderzoek
Ruimtelijk ontwerp
Openbare ruimte
Social design
Inclusie en diversiteit

Kanaleneiland in de spotlights

Fleur der Kinderen
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Dit project laat zien dat Kanaleneiland een fijne woonwijk is. Door een lichtontwerp wordt Kanaleneiland letterlijk en figuurlijk in het licht gezet. Hierdoor komt de hechtheid van de gemeenschap naar voren en ligt de nadruk op het prettige wonen. Het licht brengt focus op wat goed gaat in de wijk, waardoor het haar slechte imago kan achterlaten.

Het ontstaan van Kanaleneiland
In de jaren vijftig werd de woondroom van duizenden Utrechters gerealiseerd met de komst van Kanaleneiland. De hypermoderne woonwijk leek echter niet op zijn toekomst voorbereid te zijn. Want door de stijgende welvaart veranderde de levensstandaard van de middenklassers. Zij verhuisden naar aangrenzende plaatsen, waaronder Nieuwegein en Lunetten. Kanaleneiland vond populariteit bij de arbeidersklasse met een migratieachtergrond. De nieuwe bewoners genoten aanvankelijk van de wijk, maar door een stijging in de werkloosheid, werd hun toekomst uitzichtloos. Hun dromen en perspectief veranderden, hun leefomgeving werd verwaarloosd en kreeg het stempel ‘achterstandswijk’.

In 2007 kwam Kanaleneiland als eerste op de lijst van Vogelaarwijken. Er is subsidie beschikbaar gesteld ter verbetering van de leefbaarheid van Kanaleneiland. Woningen en openbare ruimte zijn opgeknapt en er is nieuwbouw ontstaan. Ook zijn er veel initiatieven die het sociale welzijn van de burgers verbeteren. Kanaleneiland is opnieuw een fijne wijk, waar het imago van achterstandswijk aan blijft kleven.

De motivatie om Kanaleneiland beter te maken:
“Zelf ben ik veel te vinden in Kanaleneiland en ik heb er een tijd met veel plezier gewoond. De locatie ligt prettig/dichtbij ten opzichte van het centrum van Utrecht en de snelweg. Er zijn fijne winkels en veel verschillende culturen die met elkaar op goede voet staan. Vooral de sfeer vind ik aangenaam, vergelijkbaar met die van het dorp waar ik vandaan kom. Mensen begroeten elkaar en maken tijd voor een praatje. Door de straatcultuur, zijn er altijd mensen die een oogje in het zeil houden wat een veilig gevoel met zich meebrengt. Als iemand hulp nodig heeft, staan er altijd mensen klaar om te helpen.”

‘Samen tafelen ´ In de Spotlights


“In Kanaleneiland is het nooit saai op straat. Er wordt flink gerelaxt en getafeld aan alle picknicktafels, van vriendengroepen en gezinnen tot bouwvakkers en studenten.”



De volle picknicktafels zorgen voor veel sfeer op straat. Er is sfeerverlichting geplaatst, om mooie taferelen onder de aandacht te brengen en extra sfeer toe te voegen.  Deze lamp kan door de gebruiker zelf aan- en uitgezet worden.


‘Teamplayers‘ In de Spotlights 


“In Kanaleneiland wordt volop gesport en gespeeld. Jong tot oud is op de sportplek te vinden. Men geeft elkaar de ruimte en een prettig sociaal klimaat is er vanzelfsprekend.”


Met deze zelf bestuurbare schijnwerpers kunnen de sporters elkaar met licht beschijnen. Zo krijgt het spel een extra dimensie.

‘Hangjongeren‘ in de spotlights


“De hangjongeren worden vooral gezien als overlast. Maar de jongens op de hoek van de straat geven mij juist een veilig gevoel. Als ik in het donker naar huis fiets, voel ik me veilig Omdat zij mij in het vizier hebben, weet ik dat mij niets overkomt. Daar zorgen zij voor.”


Bij dit lichtplan is het juist zaak dat het licht af en toe afwezig is, omdat de doelgroep er niet van houdt om te veel aandacht te trekken. Daarom zit er een draaischijf onder de lichtbron waarmee de gebruiker zelf kan bepalen hoeveel licht er op hem of haar valt.

________________________________________________________________________________________________________________________

Ook op andere locaties ben ik op zoek gegaan naar de ontmoeting in de publieke ruimte. Bekijk mijn website om meer van mijn projecten te zien.

https://www.fleurderkinderen.com/