Interactief ontwerp
Onderzoek
Audio
Foto: portret
Foto: documentair
Social design
Experience design
Merkidentiteit en imago
Inclusie en diversiteit

Jonge waarde in Coronatijd

Sanaz Uitenbogaart
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Jonge waarde 

in corona tijd

Jongvolwassenen zijn op zoek naar een eigen identiteit en sociaal contact draagt daarin bij om persoonlijk te kunnen groeien. In het afgelopen jaar hebben jongvolwassenen een zware tijd gehad doordat juist dat sociale aspect compleet wegviel en door corona het beeld van jongvolwassenen negatief werd beïnvloed.

Zelf ben ik ook op zoek gegaan naar mijn eigen identiteit en hoe ik mij kan positioneren met mijn eigen waardes in onze huidige maatschappij.
Dit was voor mij dan ook de drijfveer om jongvolwassenen het gevoel van eigenwaarde te laten ervaren en bewoners van Amersfoort bewust te maken van de enorme frisse bijdrage die de generatie van de toekomst kan bieden.

Doormiddel van samenwerkingen in stand te brengen, de rol van regisseur in te nemen en de juiste vragen te stellen, heb ik ervoor gezorgd dat jongvolwassenen zichtbaar zijn. Zij hebben gereflecteerd op zichzelf en daardoor weer een diepere connectie kunnen maken met hun eigenwaarde en identiteit. Wanneer deze waarde wordt gevoeld zorgt dit ervoor dat zij de verbinding met een ander aan durven te gaan en zich willen inzetten voor de stad.

Naarmate ik mijn onderzoek startte ging ik op zoek naar antwoorden om de waarde en bijdrage van de jongvolwassenen zichtbaar te maken. 

Onderweg ontdekte ik verassende connecties.  

Ik heb o.a deelgenomen aan een dialoog over jongerenwelzijn. 


Tijdens dit dialoog ging ik samen met mijn opdrachtgever Sociale Gasten, Gemeente Amersfoort en Woningcoöperaties de Alliantie en Lithos, in gesprek over hoe andere generaties op dit moment de waarde en bijdrage van jongvolwassenen ervaren en inzetten. 

Ook was daar Rick Zutphen aanwezig met zijn spoken word over jongerenwelzijn.

De droomdichter, een ondernemende creatieveling waar ik veel inzichten van heb ontvangen tijdens dit project en met trots terugkijk op onze samenwerking.



Door dit dialoog ben ik tot inzicht gekomen hoe generaties naar elkaar kijken en werd gedreven om Amersfoortse bewoners bewust te maken wat de waarde van jongvolwassenen kan bijdragen aan de maatschappij van de toekomst. 

Door open te staan voor elkaar en te focussen op verbinding met je eigen identiteit, stapte ik met deze drijfveren in mijn onderzoek naar de jongvolwassenen.

Portretten van jonge waarde in Amersfoort

Door een toevallige ontmoeting werd ik uit deze gedachtes geschud door vriendin en fotografe Rianne Wijnen. 

Wij kwamen tot de conclusie dat fotografie tijdloos is. Daarnaast is fotografie een krachtige manier om uitdrukkingen en verhalen te vertellen doormiddel van beeld en daarmee een groter publiek te bereiken.


Door deze toevallige ontmoeting op straat zijn wij een samenwerking aan gegaan. Rianne maakte krachtige foto’s van zeven jongvolwassenen in het Sint Joseph studentenhuis. Waarbij ik, de sociaal ontwerper, een regisserende rol innam om de verhalen achter deze krachtige foto’s uit te lichten. 


Doordat ik doelbewust zelfreflecterende vragen heb gesteld aan de jongvolwassenen, heb ik tijdens het gesprek hen geholpen om weer connectie te maken met zichzelf en hun eigenwaarde. Hierdoor durfden zij sneller verbinding met een ander aan te gaan. 



Het Sint Joseph studentenhuis is hét bloeiende hart van studenten in Amersfoort en de plek waar meer dan 100 jongvolwassenen samenwonen die als het ware een eigen micro maatschappij vormen. 

De zeven jongvolwassenen in het Sint Joseph die zijn geïnterviewd, koppelden terug dat zij zich deze dag in hun waarde hebben gevoeld. En dat is terug te zien in de enthousiasme van de portretten.


Door krachtige portretten van de jongvolwassenen te exposeren op het Lievevrouwen plein in het centrum van Amersfoort, kunnen toevallige bezoekers en genodigden na het scannen van een QR code de connectie leggen om op deze manier de verhalen van de jongvolwassenen beluisteren.


Door alledaagse Amersfoorters als uitgangspunt te nemen, kunnen verschillende generaties zichzelf makkelijk herkennen in de situaties van de jongvolwassenen. Hierdoor focust de werving zich niet alleen op een specifieke doelgroep, maar probeer ik juist een duurzame relatie op te bouwen met de generaties die zich geïnspireerd voelen door de verhalen en zich daarna gemotiveerd voelen om zich vrijwillig in te zetten in de stad met behulp van Sociale Gasten. 

Zodat niet alleen op de korte termijn maar ook op de lange termijn vrijwilligers zich willen inzetten voor de stad.


De uitwerkingen van de expositie zijn voorgelegd aan Sociale Gasten en in september hervatten Sanaz Uitenbogaart, Rianne Wijnen en Rick Schoen de samenwerking tot de realisatie van Jonge waarde in corona tijd, in opdracht van Sociale Gasten.


Ontdek wat jij kunt doen voor een ander bij jou in de buurt

Bij Sociale Gasten ben je op het juiste adres!