Kunstmanagement
Kunst en Economie
Music Management
Cultuurmanagement
Inclusie en diversiteit

IK BEN OMDAT WIJ ZIJN

Yentl Boeijenga
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mijn afstudeertraject heeft een nieuw streven: interculturaliteit boven multiculturaliteit. Want hoe positief is het gegeven van een multiculturele samenleving als de voordelen van de culturele diversiteit niet gezien en gebruikt worden?

Aan de hand van mijn onderzoek naar het stimuleren van interculturaliteit heb ik een concept voor een learning community ontworpen. Dit concept is bedoeld voor de leden van de Verenging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), podia en festivals in Nederland, voor het ontwikkelen van interculturele handelingsperspectieven door middel van interactie en uitwisseling.

INTERCULTURALITEIT
Interculturaliteit spreekt over het belang van het maken van verbinding en over het benutten van de verschillen en overeenkomsten van culturen, waardoor mensen leren over en van elkaar. Door te streven naar interculturaliteit in plaats van multiculturaliteit worden de voordelen van culturele diversiteit gezien en gebruikt en wordt culturele inclusie als professionele competentie beschouwd. Door de verbinding van interculturaliteit ontstaan er kansen om nieuw publiek te bereiken en voelen meerdere bevolkingsgroepen zich gehoord en gezien. Dat is het ingrediënt voor vernieuwing en innovatie. Het doel en resultaat: Een sterke en interculturele samenleving van, door en voor iedere cultuur.

EEN LEARNING COMMUNITY
De ontwerpoplossing, de learning community, is uiteengezet in inspiratiesessies in combinatie met een meetinstrument. Dit concept combineert meten, weten en monitoren met uitwisseling, evaluatie en inspiratie tussen de leden van de VNPF. Zo realiseert de learning community bewustzijn over de huidige situatie en valkuilen omtrent interculturaliteit en worden de leden daarnaast door de interactie en uitwisseling geïnspireerd om individuele interculturele handelingsperspectieven te ontwikkelen.