Installatie
Ruimtelijk ontwerp
Installatie
Film: Documentaire
Openbare ruimte
Maquette
Interieur
Inclusie en diversiteit

Het Monument van de Diversiteit

Rowan Siriram
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

'Het monument van de diversiteit' is een artistieke interventie als tegenreactie op het omstreden monument Indië-Nederland, ook wel het voormalig ‘Van Heutsz’ monument. Het monument is oorspronkelijk geplaatst als ereteken voor Generaal ‘Van Heutsz’ en vertegenwoordigt nu de relatie tussen Indonesië en Nederland. Het monument was al voor zijn plaatsing controversieel en werd vanaf toen het doelwit van protesten, bekladdingen en fysieke aanvallen. Vijftien jaar geleden is het monument van naam veranderd en zouden enkele afbeeldingen en een plaquette bij het monument voor verandering en contextualisering moeten zorgen. Vorig jaar, in 2020, is het beeld weer beklad en dat maakt het monument het meest besproken controversiële standbeeld van Nederland.

De pijn van het monument, zit in het feit dat het standbeeld een vertegenwoordiging is van Nederlands imperialisme. Het beeld is de belichaming van het jaren ’30 nationalisme en leunt op exclusie. De representatie van een beperkte groep mensen en de uitsluiting van een grote groep mensen, roept al decennia lang vragen en reacties op. De verandering van de naam en de toevoeging van een plaquette is naar mijn idee niet genoeg. In een tijd met meer inclusie en een veranderde samenstelling van de Nederlandse bevolking, zouden we zichtbaar een verandering moeten doorvoeren. Het visueel inpakken werkt symbolisch katalyserend als het gaat over het dekoloniliseren van de publieke ruimte.

Ik wil een interventie doen op het monument Indië-Nederland door het in te pakken en uit te bouwen. Ik richt me hier op de grote diversiteit van Amsterdam en vertaal dit door het monument te construeren uit geel verzinkt plaatstaal. Een restproduct van deze manier van staal preserveren is een iriserend effect. Het monument veranderd continue van kleur, naarmate het licht veranderd.

In dit monument gaat het niet over herdenken, maar over vieren. Niet over terug kijken, maar over vooruit kijken. Niet over exclusie, maar inclusie. Een monument dat geen opsomming is van misstanden, maar een manifest voor het behoud van een van de belangrijkste onderscheidende eigenschappen van de stad Amsterdam; diversiteit. Jaarlijks zal er op fluïde manier gevierd worden waarbij verschillende figuren, die een constructieve bijdrage hebben geleverd aan de mensheid, een podium zullen krijgen bijgestaan door verschillende kunst disciplines die het publiek na laten nadenken over het toekomstige herdenken.