Interactief ontwerp
Ruimtelijk ontwerp
3D rendering
Openbare ruimte
Experience design
Social design
Interactieve installatie
Gezondheid en welzijn

Het groene hart van Kanaleneiland

Tessa van Ruijven
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Voor mijn afstudeerproject bij Arcadis is de Gezonde Stad Index het startpunt van mijn ontwerpvraag geweest. Hierin word aan de hand van 5 domeinen zichtbaar in hoeverre de fysieke omgeving van 20 onderzochte steden in de praktijk bijdraagt aan gezondheid. Neem een kijkje in mijn ontwerpproces waarin ik een interactief ruimtelijk object ontworpen heb voor het domein Gezonde Buitenruimte in Utrecht, Kanaleneiland.

Binnen mijn onderzoek ben ik op zoek gegaan naar de behoeften van de doelgroep. De bewoners van Kanaleneiland weten tenslotte zelf het beste hoe hun buitenruimte verbeterd zou kunnen worden. Ook heb ik de huidige situatie, de gebruiker en de interactie tussen hen geanalyseerd. Ik vind het belangrijk om de huidige kwaliteiten van een plek mee te nemen en/of te versterken binnen mijn ontwerp. Daarnaast is er al veel wetenschappelijke kennis over de invloed van de leefomgeving op onze gezondheid.

 

Dit heeft geleid tot een aantal uitgangspunten voor mijn ontwerp. De behoeften aan meer groen in de wijk, dichtbij huis, komt samen met het creëren van een ontmoetingsplek en interactie tussen bewoners. Ook staat zorgen voor eigenaarschap in de buitenruimte centraal. Dit vind ik een belangrijk aspect omdat het aanzet tot gedrag zoals zorg, inrichting en onderhoud van de ruimte. Het zorgt voor geleidelijke overgangen tussen privé en publiek en helpt daardoor bij gemeenschapsvorming.

 

Het concept bestaat uit een ruimtelijk object en daarbij aansluitende elementen. Het ruimtelijk object is het startpunt voor het verder vergroenen van de wijk. Het zorgt voor ontmoeting, verbinding en interactie tussen bewoners. Daarnaast begint hier ‘Het groene hart van Kanaleneiland’. Hier zijn zaaibollen verkrijgbaar, om samen het ruimtelijk object en de elementen op verschillende plekken in de wijk te vergroenen.

Kenmerkend voor Kanaleneiland is de vele hoogbouw en de opzet van de wijk, ook wel stempelstructuur genoemd. Een opvallend aspect die ik heb meegenomen in de vormgeving van het object.

De ononderbroken structuur vormt het startpunt voor de bewoners voor het creëren van ’Het groene hart van Kanaleneiland!’



Ben je nieuwsgierig geworden of heb je vragen?

Neem gerust contact met mij op!


Tessa van Ruijven 

tvanruijven@live.nl