Crossovers
Games
Illustratie
Creatief proces
Visual Art and Design Management
Social design
Game Design
Kaartspel
Sociale veiligheid
Ander maatschappelijk thema

Emotional Bubbles

Fadi Nadrous
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Politicians vs. citizens
Door de geschiedenis heen hebben politici altijd gebruik gemaakt van technologie waarmee ze rechtstreeks met hun publiek konden communiceren, zonder journalistieke inmenging. Met de opkomst van sociale mediaplatforms is deze directe communicatie eenvoudiger dan ooit tevoren (Goslinga, 2020, p.39). Het ontwerp van de meeste sociale mediaplatforms moedigt eerder het gebruik van afbeeldingen aan, dan van tekst. Beeldtalen roepen ook gemakkelijker emoties op dan geschreven taal. Emoties hebben een grote invloed op politieke oriëntaties. Politici weten dat en gebruiken het om kiezers te trekken. Dit duwt politieke communicatie meer in de richting van beeldtaal.
De op afbeeldingen gebaseerde sociale mediaplatforms zijn het populairst onder jongeren van de generatie Z, de generatie die opgroeit met sociale media als een essentieel onderdeel van hun leven. De sociale mediaplatforms - zoals Instagram – stellen hen bloot aan emotioneel opwindende inhoud. Nadeel is dat die in veel gevallen zwart-witdenken veroorzaakt, als een kijker niet kritisch genoeg is om de versimpeling van feiten te erkennen. Emoties als drijfveer leiden eerder tot zwart-wit denken dan tot een genuanceerde manier van kijken. Het gevaar is dat zo’n subjectieve kijk op de wereld kan leiden tot polarisatie en extremisme. Hoe ziet de samenleving eruit naarmate Generatie Z ouder wordt en volledig deelneemt in het democratische proces?
Ontwerpend onderzoek heeft ertoe geleid dat ik in dit project de mogelijkheden verken om jongeren te leren genuanceerd te denken, wanneer ze politieke beelden op sociale media zien. Dit genuanceerde denken kunnen zij leren met een kaartspel dat het mechanisme van emotionele manipulatie bij het maken van visuele inhoud toont. Het project beoogt te bereiken: je bewust worden van je emoties en de link leggen met het doel van een politicus, bij blootstelling aan politieke beelden in real life situaties op sociale media.
Dit kaartspel is getest en erin geslaagd spelers te laten zien dat emoties kunnen worden gebruikt om publiek te manipuleren. Deelnemers beseffen dat de wereld niet zwart-wit is. Het spel toont dat de werkelijkheid gelaagd is en dat zwart-witvoorstellingen belangrijke aspecten van de waarheid wegfilteren.