Muziek
Piano
Ander maatschappelijk thema

Eindexamen Bachelor Piano

Noëmi Schermann
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Tijdens mijn eindexamen piano zal ik je meenemen op een reis door de tijd. Je zult een grote variatie aan kleuren en stijlen tegenkomen. Ieder stuk heeft zijn eigen verhaal. Ik zal openen met een klassiek blok met als eerste een prelude en fuga van Bach, gevolgd door een eerste deel uit een sonate van Haydn en daarna Variations Sérieuses van Mendelssohn. Dat laatste werk bestaat uit een thema en 17 variaties. In alle variaties is ergens het thema op een manier terug te horen. Mendelssohn was zeer geïnspireerd door Bach en in dit werk is dat ook goed te horen. Dat sluit mooi op elkaar aan.
Dan maken we een stap vooruit in de tijd met een etude van Dohnányi. Daarna speel ik Ondine van Ravel uit zijn werk Gaspard de la nuit naar gedichten van Aloysius Bertrand. Ondine is een waternimf die een liefdeslied brengt aan een aardse man over haar prachtige waterrijk. Helaas is die liefde niet wederzijds, gezien hij een aardse vrouw de liefde heeft verklaard. Ze huilt, lacht en poef....weg is ze. Daarna volgt in dezelfde sfeer een eigen werk "Bells of Hoogland". Ik heb het in de eerste Corona tijd geschreven naar de klokken van Hoogland die luidden voor hoop en troost.
Ik sluit af met de derde sonata van de Russische componist Kabalevsky. Hij schreef dit werk rond 1945, het naderende einde van de oorlog. Russische componisten waren in die tijd niet vrij om te schrijven wat ze wilden. Het bevat dan ook een prachtige combinatie van Sovjet propaganda materiaal en zijn ware gevoelens over de oorlog. Zo hoor je bijvoorbeeld jeugdigheid, optimisme, hoop en verdriet, maar ook oorlogsgeweld en marcherende soldaten. Dit alles gegoten in een neoclassicistisch jasje. Laat je fantasie erop los en stap aan boord voor de reis door de tijd!