Mode
Onderzoek
Creatief proces
Kunst en Economie
Fashion Management
Branding
Marketing
Merkidentiteit en imago
Duurzaamheid en klimaat

De waarde van branding voor non-profits

Chaia van de Gronden
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
De afgelopen maanden heb ik mij intensief beziggehouden met de branding van goede doelen. Al van jongs af aan houd ik van verhalen. Ik vind het fascinerend hoe je een wereld kan creëren met storytelling. Dit is ook belangrijk bij branding: het creëren van een beleveniswereld bij je merk. Een goede branding begint met een sterk verhaal.

Vele mensen denken bij het woord “branding” al snel aan de branding van commerciële bedrijven of producten. Bij elke branding workshop of presentatie wordt een commercieel bedrijf zoals Nike of Apple erbij gehaald terwijl er zelden een goed doel wordt besproken. Maar er zijn ook veel goede doelen met een sterk merk. Als ik je vraag: welk merk komt er in je naar boven als je een panda ziet? Dan zeg je hoogstwaarschijnlijk: Wereld Natuur Fonds!

Zo startte mijn onderzoek naar de branding van goede doelen. Ik heb onderzocht wat een goede doelen merk sterk maakt en wat van belang is bij branding. Tijdens dit onderzoek kwam naar voren dat goede doelen vaak in een valkuil trappen. Missie- gedreven-doelen zijn vaak zo gepassioneerd over het doel, dat ze denken dat hun missie zichzelf wel verkoopt. Daardoor besteden ze geen of onvoldoende aandacht aan de branding. Aan de hand van dit onderzoek heb ik de volgende probleemstelling geformuleerd: sommige goede doelen besteden te weinig aandacht aan branding waardoor zij geen sterk merk opbouwen en daardoor inkomsten, een unieke positie, een sterke band met de doelgroep, vertrouwen, geloofwaardigheid en talentvol personeel mislopen.

Na een fase waarin het grote belang van een goede en consistente merkopbouw mij duidelijk werd, ben ik op zoek gegaan naar een toepassing in de praktijk. In het Amazon Conservation Team in Suriname (ACT) – een kleine goede doelenorganisatie die zich toelegt op natuur- en cultuurbehoud in Suriname - vond ik een geschikte partner. Zij waren bezig om een brandidentiteit te creëren voor een sieradenlijn die door de inheemse vrouwen van de Trio en de Wayana was ontwikkeld.

In overleg met ACT luidt de ontwerpvraag als volgt: Hoe kan ik Amazon Conservation Team Suriname ondersteunen bij het creëren en het onderhouden van een brandidentiteit voor de inheemse sieraden? Deze ontwerpvraag kan worden opgesplitst in tweeën. Namelijk: 1. het creëren van een brandidentiteit en 2. het onderhouden van een brandidentiteit. Zo heb ik ook twee ontwerpoplossingen gecreëerd, namelijk een brandidentiteit in de vorm van een brandbook en een branding workshop die relevant is voor een bredere groep.

De brandidentiteit is ontstaan mede dankzij de vrouwen van de Trio en Wayana, Amazon Conservation Team Suriname en visueel designer Geert Jan Staeb. Hierin heb ik de rol van brandmanager aangenomen.

Om ervoor te zorgen dat ACT Suriname zelfstandig aan de slag kan gaan met de implementatie en het onderhouden van het brandbook en de brandidentiteit heb ik een branding workshop ontworpen voor Amazon Conservation Team Suriname, die ook veel waarde kan hebben voor andere goede doelen en sociale en culturele ondernemingen.