Ruimtelijk ontwerp
Interactief ontwerp
Visual Art and Design Management
Experience design
Live performance
Interactieve installatie
Interactieve kunst
Privacy en ethiek

Data & other stories

Stijn Paauw
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Data & other stories

Is een 3 daagse live performance over privacy en ethische kwesties. Wat als ons internet gedrag live wordt doorvertaald naar een installatie die bepaalde acties forceert zonder onze toestemming? Of dat onze data wordt gebruikt om geld te verdienen achter onze rug om? Tijdens de performance zal een uniek systeem de gebruiker de mogelijkheid geven om deel te zijn van de samenwerkende installatie. Jij en je mede internet gebruikers kunnen het algoritme van de installatie beïnvloeden door op de webpagina te bewegen. Dit betekent dat jouw internet gedrag deel wordt van de performance en impact zal hebben op de mogelijke uitkomst van de installatie.

Het concept is gevormd vanuit de huidige staat van onze online omgeving, waarbij onze handelingen daadwerkelijk worden gevolgd en achter onze rug om worden verkocht aan verschillende instanties waar wij geen weet van hebben. Met dit concept wil ik het verdienmodel achter onlinedata voelbaar maken en laten zien hoe onze handelingen onbewust een eigen leven kunnen leiden.

Tijdens het proces heb ik mij laten inspireren door oud meetapparatuur, bijvoorbeeld een seismograaf. In tegenstelling tot het meten van aardbevingen wil ik gedrag van gebruikers online meten en visualiseren. De gebruikers zijn onbewust een gezamenlijk werk live aan het creëren wat tijdens de exposure voor geld wordt geveild.

www.data-andotherstories.com