Productontwerp
Onderzoek
Drukwerk
Kunst en Economie
Creatief proces
Marketingcommunicatie
Gezondheid en welzijn

Creativiteit en structuur: waarbij stress onder studenten verlaagd wordt door een boekje

Vivian Vreeken
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Stress ervaren we allemaal wel eens. Op het ene moment net wat meer dan anders. Maar wat nou als je deze stress op een leuke manier onder controle kan krijgen? Door gebruik te maken van mijn boekje stimuleer je creativiteit terwijl je orde in de chaos schept. 


Ik heb het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de stress die studenten ervaren en hoe ik creativiteit als middel kan inzetten om zo tot een passende ontwerpoplossing kan komen die aansluit bij de doelgroep. Door middel van dit onderzoek ben ik terecht gekomen op de ontwikkeling van een boekje. Met dit onderzoek ben ik een boekje gaan ontwikkelen die ervoor zorgt dat je de stress beter onder controle kan krijgen. Hoe dan? Door middel van opdrachtjes/oefeningen uit te voeren die je creativiteit stimuleren en daarnaast rust en overzicht te creëren. Met ontspanning doorbreek je destressreactie van het lichaam. Door ontspanning te combineren met overzicht, zorg je ervoor dat je de stress de baas blijft. Zo kun je weer rustig aan de slag met de taken van die dag. Deze oefeningen en opdrachten heb ik gebundeld tot een boekje die hieraan bijdraagt.

Met dit boekje ontvang je een zogezegd basispakket. In dit basispakket zit de kaft met elastieken waar je modules in kan plaatsen. De inhoud kun je dus naar wens veranderen. De modules bestaan uit papier met bullet-points, lijntjes of blanco. Op deze manier kun je het boekje persoonlijk maken wat betreft het papier. De modules bevatten één soort papier met een x-aantal vellen. Daarbij komt in het basispakket een opdrachtenmodule. In deze opdrachtenmodule staan een aantal opdrachten en oefeningen uitgelegd die je kan uitwerken op het soort papier dat jouw voorkeur heeft. Deze opdrachten bestaan onder anderen uit handlettering oefeningen, Zentangle, ademhalingsoefeningen, verschillende tekenopdrachten en schrijfopdrachten. Met deze opdrachten creëer je ontspanning en stimuleer je creativiteit. Wanneer je dit combineert met bijvoorbeeld to-do lijstjes of een planning maken om overzicht te creëren, zou je de stress beter kunnen beheersen. Ook hiervoor zullen handvatten gegeven worden. Er komt in de opdrachtenmodule een uitleg over verschillende manieren om een to-do lijst aan te pakken en daarnaast een aantal voorbeelden hoe je het beste een planning kan maken. 

Daarbij leek het ons leuk om een kaft te ontwikkelen die de student zelf kan ontwerpen. Door dit te doen maak je het boekje echt persoonlijk. Dit kunnen we doen door middel van een insteekhoes. Hiermee is je kaft niet permanent en kun je het aanpassen wanneer en zo vaak je wilt. Hiermee haal je ook de druk weg dat je kaft in een keer goed moet lukken, doordat je het continu kan veranderen naar smaak. Het boekje willen we ontwikkelen in A5-formaat. Dit is een mooi formaat waarbij je vrij kan tekenen en schrijven met genoeg ruimte, maar het is klein genoeg om overal mee naar toe te nemen. 

Bij het boekje zitten ook een aantal handige elementen die het gebruik gemakkelijker maakt. Denk hierbij aan een boekenlegger door middel van een touwtje, een elastiek om het boekje mee dicht te houden en een pennenhouder. Ook willen we achter in het boekje een soort enveloppe maken. Hier kun je wat spullen bewaren, zoals inspirerende teksten, krantenknipsels, leuke herinneringen.

Naast het boekje willen we ook uitbreidingspakketten samenstellen. Deze kunnen bestaan uit meer soorten modules, denk hierbij aan een agenda of een aanvulling op het papier. Ook willen we verschillende pennen, potloden en stiften aanbieden die passen bij het papier.  

Wat een groot voordeel aan dit boekje is, is dat het navulbaar is. Daardoor wordt het een duurzaam alternatief voor de boekjes die je elke keer weggooit. De productie is goedkoper, doordat je alleen nieuw papier hoeft te creëren in plaats van een heel nieuw boekje te binden. Hiermee spelen we in op de behoefte naar duurzame producten voor de generatie van de studenten. Door eenmaal een kaft aan te schaffen en later de navulling te kopen, zal het ook betaalbaar zijn voor de studenten die niet veel te besteden hebben. 

Opdrachten/oefeningen:

 • Kleurplaat inkleuren
 • Finish this drawing
 • Ademhalingsoefening
 • Dankbaarheid opschrijven
 • Moodtracker
 • Handlettering
 • Line-art opdracht
 • Yoga bewegingen
 • Inkleuren op nummer
 • Kunstwerk natekenen
 • Verhaal schrijven met een start en eind zin
 • Doodle opdrachten
 • Je gevoel tekenen
 • Zentangle