Onderzoek
Productontwerp
Collectie
Creatief proces
Branding
Ander maatschappelijk thema

Bierabl3

Emma Weijers
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Bierabl3 is een serie bieren ontstaan uit een passie voor koken en bierbrouwen. Met drie categorieën in gedachten (smaak, visueel, functie) kwamen er drie bieren tot stand, niet om te drinken maar om mee te koken. Door de toevoeging van kruiden en specerijen in het brouwproces komen er intense smaken vrij die na de fermentatie zorgen voor een nieuwe dimensie aan je gerecht. Een zoektocht naar een functie voor de restgranen leverde een mooie combinatie op met een bestaande composteer techniek.

Stoofpot kookbier is een dubbelbier met alle klassieke kruiden voor een stoofpot erin verwerkt. Dat zijn er nogal wat dus koken met dit bier kan behoorlijk tijdbesparend zijn.

Oliebollen kookbier is een pils met kaneel smaak. Door de koolzuur en gist in het bier word het oliebollen beslag op natuurlijke wijze luchtiger. Daardoor worden de oliebollen ook krokanter van buiten. En de licht bittere smaak van het bier gaat goed samen met het zoete van een oliebol.

Mossel kookbier is een witbier met een infusie van kruiden en specerijen die goed samengaan met mosselen. Hoewel het bedoeld is om mee te koken is het voor de bladselderij liefhebber ook zeer goed te drinken.

Er ontstaat redelijk wat restafval in het bierbrouw proces. De granen worden na het proces meestal weggegooid. Maar eenmaal gedroogd en/of gemalen zijn deze best nog te gebruiken, bijvoorbeeld om mee te bakken. Maar hoe mooi zou het zijn om afval te gebruiken om afval mee te verwerken? Dat kan met een techniek genaamd Bokashi. Hierbij worden zemelen gemengd met de juiste bacteriën. Dit mengsel word over het afval gestrooid om het te fermenteren, waarna het zo de grond in kan om snel afgebroken te worden. Door deze bacteriën toe te voegen aan de gedroogde biergranen zijn de granen daarna op dezelfde manier te gebruiken. Een oplossing die dubbel afval bespaard en uiteindelijk ook Co2 omdat vuilniswagens het niet op hoeven te halen. De restgranen worden gebruikt om het gft afval mee te composteren.