Interactief ontwerp
Onderzoek
Creatief proces
Experience design
Workshop
Interface design
Interactive product
App
Software

Beeldboarding

Eddy Klappe
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Beeldboarding | Hoe je als ontwerpteam de gewenste beleving van je doelgroep kunt definiëren

“Het moet voelen als een beloning.” of “Het moet leuk zijn.” 😄

Als je binnen een ontwerpteam werkt zul je deze kreten vast herkennen. Soms zonder verdere verheldering, soms met een goedbedoelde wollige uitleg, en soms met een document van een paar pagina’s lang. 

Het communiceren van ideeën en voorstellen binnen een team blijft een uitdaging. Helemaal als het gaat over de gewenste beleving van je doelgroep. Hoe vertaal je dit abstracte gevoel naar concrete ontwerp principes? 🤔

Beeldboarding

De kern is eenvoudig: koppel een afbeelding aan de beoogde beleving. Moet te doen zijn, toch? 👍

Laten we de statement ‘Moment [x] moet een gevoel van overwinning geven.’ als voorbeeld nemen. Snel zul je er achter komen dat je op zoek bent naar dat perfecte plaatje dat past bij het gevoel dat jij in je hoofd hebt. Bewust of onbewust ben je al bezig met ‘dit juist wel, dit juist niet’.

Toets je visie

Zodra je een keuze hebt gemaakt in de representatieve afbeelding is het tijd om je visie te toetsen. Waarom heb je voor deze afbeelding gekozen? Welke nuances zitten er in de afbeelding die je kunt gebruiken als ontwerp principes?

👆 Bekijk het voorbeeld hieboven. Beide afbeeldingen kunnen als representatie van een gevoel van overwinning dienen, maar wat zijn juist de unieke verschillen? Wat past het best bij het ontwerp, en de doelstellingen die daar aan vast zitten? Bij beide passen hele verschillende ontwerp oplossingen!

Als we kijken naar deze afbeelding, dan kun je deze ontleden en gebruiken als startpunt voor je ontwerp ideeën. Bijvoorbeeld:

  • De overwinning is een individuele prestatie
  • De winnaar staat in de spotlight
  • Overwinning is behaald door beter te zijn dan de tegenstander
  • Winnaar wordt opgetild en gezien door een grote groep kijkers

Deze punten kunnen daarna vertaald worden naar concretere ontwerp ideeën:

  • De doelgroep moet op het moment van overwinning in de “spotlights” gezet worden, zodat een groot publiek de prestatie kan bewonderen.

Beeldboard prototype

Als verrijking op mijn onderzoek en methode heb ik een prototype ontwikkeld. Door de eenvoud van de tool kun je je focussen op het ontwerp proces, inplaats tijd kwijt te zijn aan het opmaken van je documenten. Zo kun je snel en eenvoudig je ideeën uitwerken en delen. 

This widget contains external content and cannot be loaded without accepting cookies. Set your cookie preferences here or use the cog button in the right bottom of the window.

Aan de slag!

Organiseer een (online) workshop. Zorg als organisator ervoor dat je eigen Beeldboard klaarstaat waarmee jullie samen aan de slag kunnen. Dit kan een heel specifiek onderdeel zijn binnen een project, of juist heel conceptueel. Zet het naar je eigen hand, passend bij jullie ontwerp uitdaging.

  • Definieer het doel dat behaald moet worden met de workshop. Bijvoorbeeld ‘Wat voor specifiek gevoel van overwinning moet moment [x] geven, en hoe gaan wij dat bereiken?’.
  • Iedereen gaat individueel afbeeldingen zoeken, passend bij die statement. Na een afgesproken tijd kunnen de teamleden vertellen welke afbeeldingen ze gekozen hebben, en vooral waarom ze deze gekozen hebben. 
  • De waarom is essentieel. Alle kleine nuances in de afbeelding, in combinatie met de toelichting van je teamlid, bezitten waardevolle inzichten. Vraag daarom goed door, om te achterhalen welke visie je teamlid in zijn hoofd heeft.
  • Als iedereen zijn deel heeft toegelicht, en de inzichten zijn verwerkt, wordt er besloten welke ideeën als streven dienen. Bepaal gezamenlijk welke afbeelding(en) representatief zijn voor dit streven.
  • Zorg dat het eindresultaat een levend document blijft. Check na een tijd of iedereen nog op één lijn zit, en de ontwerp oplossingen inderdaad overeenkomen met de gekozen visie. Pas eventueel de visie en afbeeldingen aan.

Door deze methode toe te passen zul je ontdekken hoe veel verschillende opvattingen en associaties er zitten binnen het team. En hopelijk kunnen jullie samen nu beter definiëren op welke nuances er gefocust moet worden.


De volgende stap

Er zijn ontelbare oplossingen voor het definiëren van de beleving van je doelgroep. Beeldboarding geeft je de vrijheid om nieuwe inzichten te verzamelen op basis van afbeeldingen. Op deze manier gebruik je de kracht van je eigen associaties, die daarvoor misschien alleen nog maar los rondzweefde.

👉 Je kunt deze methode natuurlijk toepassen in meerdere contexten. Je kunt het gebruiken in je User Journey, Flowcharts, Wireframes, etc.

Voel je vrij om je eigen draai te geven aan deze methode. Hopelijk geeft het je handvaten om abstracte ideeën concreter te definiëren. Daarbij kan het resultaat een waardevol middel zijn om je ontwerp beslissing helder te communiceren.


Succes met Beeldboarding! 👋