Mode
Productontwerp
Kleding
Creatief proces
Kunst en Economie
Businessmodellen
Visual Art and Design Management
Fashion Management
Ondernemerschap
Future design
Marketing
Merkidentiteit en imago
Branding
Duurzaamheid en klimaat
Inclusie en diversiteit

A MIGHTY COLLECTIVE: Eerlijke mannenmode toegankelijk gemaakt door een persoonlijke en educatieve kledingbox

Maite ter Wal
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Een eerlijk modelandschap bestaat uit respect voor natuur, mens en vakmanschap. De oorsprong van dit onderzoeksrapport ligt in mijn fascinatie voor mode en een duurzame levensstijl. Het was mijn doel om aan de hand van een creatief onderzoek een oplossing te ontwerpen die ervoor zorgt dat deze twee behoeften naast elkaar kunnen bewegen. Tijdens de eerste fase van mijn afstudeertraject heb ik onderzoek gedaan naar hoe de traditionele mode-industrie in elkaar zit en welke stappen er nodig zijn om een eerlijker systeem te creëren dan het huidige fast fashion-systeem. Uit een van de deelonderzoeken bleek dat de zichtbaarheid en toegankelijkheid van eerlijke mannenmode als te laag werd ervaren. Naar aanleiding van deze onderzoeksresultaten ben ik op zoek gegaan naar een passende externe partner die de urgentie van de vraagstelling kon onderschrijven en de resultaten kon valideren. Samen met het Duurzame Warenhuis te Nijmegen heb ik de volgende ontwerpvraag geformuleerd:

“Op welke manieren kan het bereiken van potentiële klanten die geïnteresseerd zijn in eerlijke mannenmode vergroot worden?”

Uit een peiling in mijn vooronderzoek bleek dat de beoogde doelgroep behoefte heeft aan een ontwerpoplossing die voorziet in het wegnemen van gevoel van drukte in een winkel, het geven van advies en het verzadigen van regelmatig koopgedrag.

Aan de hand van het toepassen van de Frame Innovation benadering kon ik de oplossing die maaltijdboxservice Hello Fresh biedt voor gezond en makkelijk eten toepassen op mijn eigen onderzoeksvraag over eerlijke mannenmode. Het concept wat ik vervolgens bedacht was een praktische ontwerpoplossing: een kledingbox die gevuld is met eerlijke mannenmode en een educatief element bevat waarin kennis rondom de eerlijke mode-industrie gedeeld wordt. Dit concept bleek na een concurrentieanalyse vrijwel uniek binnen het landschap van eerlijke mode.

Mijn onderzoek heeft in kaart gebracht op welke manier het bereiken van potentiële klanten die geïnteresseerd zijn in eerlijke mannenmode vergroot kan worden en heeft daarmee de ontwerpvraag kunnen beantwoorden. Door mijn eigen krachten in personal styling te combineren met mijn vermogen om creatief onderzoek uit te voeren ben ik middels een creatief proces terecht gekomen bij een ontwerpoplossing die een mix is geworden tussen wat ik kan bieden en waar behoefte aan is binnen de doelgroep.