Modern Day Ruins

Sander van Dalsum
About Live events
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Modern Day Ruins

By Sander van Dalsum



Als ik naar de wereld kijk en zie hoeveel de mens sinds de industriële revolutie gebouwd heeft, dan ben ik altijd erg onder de indruk. In de afgelopen 270 jaar heeft de mens meer gecreëerd dan ooit tevoren. Veel uitvindingen maken ons leven vandaag de dag een stuk makkelijker. Het straatbeeld wordt overheerst door auto's, niemand kan zich meer een leven voorstellen zonder elektriciteit en zowel arm als rijk vliegt massaal de wereld rond.  

Veel van deze gemakken zijn primair gecreëerd vanuit de functie. De opdracht is om iets zo goedkoop mogelijk in veelvoud te kunnen maken, terwijl het ontwerp ook nog de krachten van de natuur moet kunnen weerstaan. Vervolgens krijgen deze ontwerpen een plek in de wereld. Er ontstaat een contrast tussen een 'man made structure’ (iets dat door de mens gemaakt is bijvoorbeeld hoogspanningsmasten, boorplatformen, snelwegen.) en de natuur.  

 

Waarom zie ik schoonheid in objecten waar velen zich juist tegen verzetten? En in hoeverre speelt de context van het object hier een rol in? Na me verder in het onderwerp verdiept te hebben, riep het bij mij de vraag op wat er gebeurt wanneer je dit type objecten juist in de BackYard zou plaatsen. 

De Power Pylon




De Power Pylon (Engelse vertaling van hoogspanningsmast). Hoogspanningsmasten vervoeren stroom van elektriciteitscentrales naar onze stopcontacten in de muur. Maar niet alle stroom die door de hoogspanningsmasten vervoerd wordt, is bruikbaar voor de consument. Een deel van de stroom gaat verloren door de weerstand van de draden. Een ander deel wordt naar het buitenland gevoerd.  Elektriciteitsbedrijven zijn al bezig met het vernieuwen van deze iconische hoogspanningsmasten. Het magnetisch veld dat ontstaat bij deze nieuwe masten is driemaal zo klein als het dat van een klassieke hoogspanningsmast. 



Het doel was om dit object van een NIMBY naar een YIMBY (Yes, In My BackYard) te toveren. Hiervoor ben ik gaan onderzoeken waar de ranke vorm van het object zich goed voor leent. Het beeld van een Power Pylon in een mooie, hoge, witte gang met een marmeren vloer dook op in mijn verbeelding. Toen wist ik het, het moest een kapstok worden. Ik ben direct van start gegaan. Eerst ben ik het internet gaan afspeuren naar foto's van de masten. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een mast in de buurt. Begin oktober stond ik aan de voet van een mast om onderzoek te doen.  Ik was ontzettend onder de indruk van de grootte ervan. Het contrast tussen de strakke lijnen van de mast en het diffuse en zachte van de wolken en blauwe lucht was groot en verbazingwekkend 

In Plane Sight


Het vliegtuig is het tweede onderdeel van mijn werk. In de lijn van het NIMBY gedachtengoed zijn de vliegroutes van en naar luchthavens geen plekken waar mensen graag wonen. Desalniettemin nemen we met alle plezier het vliegtuig om op vakantie te gaan naar een warm land. Als ik een vliegtuig zie, dan zie ik vaak alleen de buik. Je kijkt omhoog en je ziet de onderkant van een grote stalen vogel voorbijvliegen. Voor mij is het vliegtuig meer dan alleen een transportmiddel. Ik wil met mijn ontwerp de tijd gevangen nemen en het vliegtuig waar ik met zoveel bewondering naar kijk een plek geven bij mensen thuis.  

Sander van Dalsum

+32489116041   

vandalsum.s@gmail.com

@sandervandalsumdesign